ztrade900x365

INDITEX: Μια μετοχή που δεν τη “δάμασε” η κρίση

indi

του Νικολάου Ηρ. Γεωργιάδη (*)

 

Η μετοχή INDITEX αποτελεί σήμερα μια σταθερή επενδυτική επιλογή ιδιωτικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων λόγω της θετικής της πορείας στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη του Ομίλου INDITEX που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και τη λιανική πώληση επώνυμων ενδυμάτων καθώς και συναφών οικιακών ειδών έδωσαν το έναυσμα για μια σημαντική απόδοση της τιμής της μετοχής από το έτος 2009 έως και σήμερα που υπερβαίνει το 300%. Ο Όμιλος έχει έδρα την Ισπανία και διαθέτει δραστηριότητες μέσω 6.000 καταστημάτων σε περισσότερες από 86 χώρες παγκοσμίως μέσω των επώνυμων αλυσίδων λιανικής όπως Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Zara Home, κλπ.

 

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ: Η Πορεία της Μετοχής INDITEX  (Τελευταία 10 Χρόνια)

ITX.F : Frankfurt Stock Exchange, www.cnbc.com

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ: Η Μετοχή INDITEX σε σύγκριση με το Γερμανικό Δείκτη DAX  (Τελευταία 10 Χρόνια)

ITX.F : Frankfurt Stock Exchange, www.cnbc.com

 

Το επιχειρηματικό μοντέλο του Ομίλου είναι μοναδικό στη φύση του και αποτελεί καινοτομία σε επίπεδο εταιρίας που είναι ταυτόχρονα παραγωγός και λιανική αλυσίδα ενδυμάτων. Ναυαρχίδα του Ομίλου είναι η διεθνής αλυσίδα ενδυμάτων και συναφών ειδών ZARA που συνεισφέρουν σχεδόν τα 2/3 των ετήσιων ενοποιημένων εσόδων. Το επιχειρηματικό μοντέλο του Ομίλου INDITEX θέτει τις παρακάτω προτεραιότητες: 1) Ευελιξία επιχειρηματικής στρατηγικής, 2) Σταθερή εμπορική πολιτική, 3) Διάθεση προϊόντων ενδυμάτων τελευταίων τάσεων μόδας στην κατάλληλη χρονική στιγμή και σε ελκυστικές τιμές, 4) Πολυκαναλικό σύστημα πωλήσεων (καταστήματα, ηλεκτρονικές πωλήσεις, κλπ.) και 5) Έμφαση σε κερδοφόρες δραστηριότητες. Εκτός από τους παραπάνω άξονες, ο Όμιλος καταφέρνει να ανανεώνει ταχύτατα τα αποθέματά του και τις βιτρίνες των καταστημάτων του και ταυτόχρονα να ανακαινίζει και να επεκτείνει εκείνα τα σημεία πώλησης που παρουσιάζουν υψηλότερες δυνατότητες ανάπτυξης από άλλα σημεία.

 

Ο Όμιλος αντλεί άνω των 2/3 των εσόδων του από την αγορά της Ευρώπης. Επίσης σύμφωνα με τη διοίκηση, το δίκτυο της INDITEX αναπτύσσεται ομοιόμορφα σε ολόκληρο τον κόσμο όπως στην Ασία και την Αμερική χωρίς να τίθεται ιδιαίτερη προτεραιότητα ταχύτερης ανάπτυξης σε κάποια συγκεκριμένη αγορά. Είναι αξιοσημείωτο ότι η σχετική εξάρτηση του Ομίλου από τις αγορές της Ευρώπης σε συνδυασμό με τη γενικότερη κατάσταση της Ευρωζώνης δεν έχουν προς το παρόν επιδράσει αρνητικά στην αξία και τις διακυμάνσεις της μετοχής.

 

Με ενοποιημένα καθαρά κέρδη 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ το οικονομικό έτος 2012 (1 Φεβρουαρίου 2012 έως 31 Ιανουαρίου 2013) και χρηματιστηριακή αξία 65,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πολλαπλασιαστής κερδών της μετοχής ανέρχεται σε 27 φορές περίπου. Ο πολλαπλασιαστής αυτός υποδηλώνει σημαντικό premium αν συγκριθεί με τους μέσους πολλαπλασιαστές μετοχών σημαντικών αγορών και κλάδων όπως για παράδειγμα του ευρωπαϊκού κλάδου λιανικών πωλήσεων που διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή 14-15x ή του αμερικανικού κλάδου διακριτικών καταναλωτικών αγαθών που διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή 17x (Πηγή: Factset).

 

Τι Είναι Εντυπωσιακό με την Εταιρία

 

Η αποτίμηση της μετοχής φαίνεται να είναι διατηρήσιμη αν αναλογιστεί κανείς τι έχει καταφέρει να επιτύχει η INDITEX παγκοσμίως. Ο Όμιλος καταφέρνει να ανοίγει το χρόνο 400-500 καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, να αυξάνει τις πωλήσεις του με σχεδόν διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, να βελτιώνει τα περιθώρια κέρδους του ενώ έχει επιτύχει πολύ υψηλά απόλυτα μεγέθη πωλήσεων, να κυκλοφορεί γρήγορα τα αποθέματά του, να εισπράττει πιο γρήγορα από τους χρόνους πληρωμής των προμηθευτών του, να έχει πολύ σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα και σχεδόν ανύπαρκτο τραπεζικό δανεισμό. Ο δείκτης απόδοσης των απασχολούμενων κεφαλαίων (ROCE) ανέρχεται σε 39% και η μετοχή εκτός από σταθερή υπεραξία κατά τα τελευταία χρόνια, προσφέρει στο μέτοχο αυξανόμενο μέρισμα.

 

Η πρόσφατη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2012 (13 Μαρτίου 2013), έδειξε ότι η μετοχή εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη του Ομίλου INDITEX που εφαρμόζει πιστά το επιχειρηματικό του μοντέλο στοχεύοντας σε μεγαλύτερα μερίδια αγοράς σε όλες τις γεωγραφικές αγορές που δραστηριοποιείται.

 

Η INDITEX με μια Ματιά  (βάσει των ενοποιημένων αποτελεσμάτων του 2012)

 

Πωλήσεις 15,9 δισ. ευρώ

Καθαρά κέρδη 2,4 δισ. ευρώ

6.009 καταστήματα παγκοσμίως

Παρουσία σε 86 χώρες

482 νέα καταστήματα σε 64 χώρες το 2012

Συνολική επιφάνεια καταστημάτων 3,1 εκατ. τ.μ.

Μηδενικός τραπεζικός δανεισμός

Ταμειακά διαθέσιμα 4 δισ. ευρώ

 

(*) Πιστοποιημένος Αναλυτής, VRS

Επιμέλεια: e-FSW

 

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top