ztrade900x365

Τα σκαμπανεβάσματα των κινεζικών χρηματιστηρίων τρομοκρατούν τους επενδυτές

An investor watches the electronic board at a stock exchange hall on June 24, 2013 in Huaibei, China
Ένας επενδυτής παρακολουθεί τον ηλεκτρονικό πίνακα του χρηματιστηρίου στις 24 Ιουνίου 2013 στο Χουάι Μπέι της Κίνας.

Της

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι με την πορεία roller-coaster που ακολουθούν οι χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας έχουν κερδίσει ελάχιστη από την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Την Τρίτη, το έγκριτο οικονομικό περιοδικό του Πεκίνου Caijing έγραψε ένα άρθρο πάνω σε μία έρευνα που έγινε σε 9.282 επενδυτές των κινεζικών χρηματιστηρίων. Στη διάρκεια της επενδυτικής του ζωής, μόλις το 16% είδε καθαρά κέρδη άνω του 10% ενώ το 70% είχε απώλειες άνω του 10%.

Οι αποδόσεις του Χρηματιστήριου της Σαγκάης και του Χρηματιστηρίου της Σεντζέν συχνά και κατά περίεργο τρόπο φαίνεται να ακολουθούν ανεξάρτητες πορείες από την πορεία της εθνικής οικονομίας. Από την αρχή του χρόνου, ο Shanghai Shenzhen 300 Index, ένας δείκτης των κορυφαίων μετοχών των δύο χρηματιστηρίων, έχει σημειώσει πτώση 11,3%. Ακόμη και ο φημισμένος Βρετανός διαχειριστής κεφαλαίων Anthony Bolton έχασε χρήματα όταν ήρθε στην Κίνα. Ο Bolton, που ήταν επικεφαλής του Fidelity International Special Situations Fund για σχεδόν τρεις δεκαετίες με μια εντυπωσιακή μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 19,5%, ξεκίνησε την επενδυτική Fidelity China Special Situations το 2010. Τρία χρόνια αργότερα, αυτό το fund έχει μείωση 15%, και ο Bolton σχεδιάζει να παραιτηθεί το επόμενο έτος.

Οι ασταθείς αποδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών της Κίνας αποθαρρύνουν τους επενδυτές όλων των κατηγοριών, αλλά δυστυχώς επίσης διασταυρώνονται και με μία άλλη ανησυχητική παράμετρο στην Κίνα: τη γήρανση του πληθυσμού. Η Κίνα σήμερα είναι η πατρίδα 180 εκατομμυρίων ανθρώπων άνω των 60 ετών. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί φτάνοντας τα 360 εκατομμύρια έως το 2030. Σύμφωνα με τον Wang Feng, διευθυντή του Brookings-Tsinghua Center στο Πεκίνο, έως το 2030, τουλάχιστον ένας στους πέντε ανθρώπους στην Κίνα θα είναι άνω των 65 ετών. Πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να επενδύσουν με σύνεση για τη συνταξιοδότησή τους;

Το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Κίνα είναι πλέον τα 73 χρόνια για τους άνδρες και τα 79 για τις γυναίκες, έχοντας ανέβει κατά 12 και πλέον χρόνια από το 1970, χάρη στη βελτίωση της υγείας και της διατροφής. Ωστόσο, η υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης για τους περισσότερους εργαζόμενους στην Κίνα είναι σχετικά μικρή: 50 για τις γυναίκες και 60 για τους άνδρες. Όπως το θέτει μια ολοκληρωμένη έκθεση του Prudential Foundation και του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών με τίτλο China’s Long March to Retirement Reform, «οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας φαίνεται να μην έχουν θέση στη νέα οικονομική τάξη της Κίνας». Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι ως το 2007, μόνο το 65% του αστικού εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, φρόντιζε να έχει κάνει έστω και το βασικό, δηλαδή το υποχρεωτικό από το νόμο, συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Την τελευταία πενταετία, η αγορά ακινήτων ήταν το προτιμώμενο επενδυτικό όχημα στην Κίνα. Με ιστορία μόλις δύο δεκαετιών, η ιδιωτική αγορά ακινήτων της Κίνας δεν έχει δει ποτέ της ύφεση. Οι τιμές κατοικιών σε πολλές από τις μεγάλες πόλεις, ωστόσο, έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα που πολλοί όχι τόσο εύποροι Κινέζοι αγωνίζονται σήμερα να μπουν στην αγορά και να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι, ακόμη και με τη βοήθεια των γονιών και των αποταμιεύσεων πολλών χρόνων. (Για να είμαστε σίγουροι, πολλοί αναλυτές, ακόμα και ο Wang Shi, πρόεδρος της μεγαλοεργολαβικής εταιρείας Vanke, λέει ότι η καυτή αγορά ακινήτων της Κίνας κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε φούσκα: «Αν η φούσκα κρατήσει, θα είναι επικίνδυνο», δήλωσε ο Wang σε πρόσφατο συνέδριο στη Σαγκάη.)

Τι δημιουργεί αυτό; Εκτεταμένα οικογενειακά δίκτυα. Τη Δευτέρα, ένας νέος νόμος που απαιτεί τα ενήλικα τέκνα να επισκέπτονται τους γονείς τους τέθηκε σε ισχύ στην Κίνα, όπως μετέδωσε ο συνάδελφος, Bruce Einhorn. Ερωτήσεις για το αν και πώς θα επιβληθεί ο νόμος δεν έχουν απαντηθεί ακόμα, αλλά το μήνυμα είναι πολύ σαφές: Οι μεγαλύτεροι ενήλικες της Κίνας και οι οικογένειές τους πρέπει με κάποιο τρόπο να επωμιστούν το βάρος της συνταξιοδότησης και τα έξοδα φροντίδας των ηλικιωμένων, καθώς το κράτος επιδιώκει να περιορίσει το ρόλο του στην κοινωνική πρόνοια. Όμως οι Κινέζοι αποταμιευτές εξακολουθούν να έχουν έχουν πολύ λίγες νόμιμες επενδυτικές επιλογές που προσφέρουν συνεχή ανάπτυξη χωρίς υψηλό κίνδυνο ή άλλα εμπόδια.

Η Larson είναι συνεργάτης του Bloomberg Businessweek.

Πηγή : Capital

 

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top