ztrade900x365

Ξεκινά η χαμένη δεκαετία για τα ομόλογα

Του  

Η επί τρεις δεκαετίες αγορά των ταύρων στα ομόλογα μπορεί να μετατραπεί σε χαμένη δεκαετία. Τη δεκαετία του 2000 είχαμε μια χαμένη δεκαετία για τις μετοχές, η οποία σηματοδότησε το ξεκίνημα της περιόδου με αξιολογήσεις που άνοιγαν μύτες, χάρη στη μανία του dot-com και της εποχής της Παράλογης Ευφορίας. Οι επενδυτές που αγόρασαν και κράτησαν υπέστησαν κραχ στη διετία 2001-2002 και στον απόηχο του πανικού του 2008. Οι επενδυτές ομολόγων, από την άλλη, είδαν εν πολλοίς σταθερά κέρδη στα χαρτοφυλάκιά τους, ειδικά με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να επιδιώκει μία έκτακτη πολίτικη χαμηλών επιτοκίων για το μεγαλύτερο μέρος της πενταετίας από την κατάρρευση της Wall Street. 

Αλλά τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια είδαν μια συνδυασμένη εκροή άνω των 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο, ο χειρότερος μήνας που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την TrimTabs. Τα ομόλογα υποχώρησαν 2,8% φέτος έως την 21η Ιουνίου, σύμφωνα με το δείκτη Bloomberg U.S. Treasury Bond Index. Συγκριτικά, ο δείκτης μετοχών MSCI All-Country World Index απέδωσε 5% την εν λόγω περίοδο, συμπεριλαμβανομένων και των επανεπενδυόμενων μερισμάτων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ομόλογα όλων των ειδών έχουν χάσει 1,5% το 2013, όπως έχει καταγραφεί από τον γενικό δείκτη παγκόσμιας αγοράς της Bank of America Merrill Lynch. Η ένδειξη δεν κατέγραψε ούτε μία φορά πτώση από το 1999. 

Όλα αυτά θα μπορούσαν να κάνουν πιο ελκυστικά τα ίδια κεφάλαια ενός περιεκτικού χαρτοφυλακίου. Οι JPMorgan Chase PMorgan Chase (JPM)Barclays (BCS),Bank of America (BAC)Morgan Stanley (MS), και Goldman Sachs (GS) συστήνουν μετοχές έναντι των περισσότερων ομολόγων. 

«Η χαμένη δεκαετία για τα ομόλογα έχει ξεκινήσει», είπε ο Howard Ward, επικεφαλής επενδύσεων στην Gamco Investors στη Susanne Walker του Bloomberg. «Οι μετοχές είναι πιθανό να γίνουν το πάγιο επιλογής τα επόμενα 10 χρόνια. Σήμερα που η παλίρροια έχει γυρίσει και η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, οι επενδυτές ομολόγων θα δυσκολευτούν πολύ να βγάλουν χρήματα». 

Στην ετήσια έκθεσή της, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), υπολόγισε ότι οι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων θα έχαναν περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, εάν οι αποδόσεις σε όλες τις διάρκειες ήταν να αυξηθούν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. «Καθώς ξένες και εγχώριες τράπεζες θα ήταν μεταξύ εκείνων που θα υφίσταντο τις απώλειες, οι αυξήσεις των επιτοκίων εγκυμονούν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εάν δεν εκτελεστούν με πολύ μεγάλη προσοχή», είπε η BIS. «Σαφής ειδοποίηση από πλευράς κεντρικής τράπεζας και πολύ έγκαιρα για τυχόν κινήσεις περιορισμού θα ήταν κρίσιμη στην περίπτωση αυτή». Την περασμένη εβδομάδα, οι αποδόσεις αναφοράς του Υπουργείου Οικονομικών ΗΠΑ έκαναν το μεγαλύτερο άλμα σε μία δεκαετία αφού ο πρόεδρος Federal Reserve Ben Bernanke δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων φέτος. 

Η παγκόσμια οικονομία είναι «στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης της νοοτροπίας μετοχικού κεφαλαίου και ίσως το τέλος μιας ερωτικής σχέσης που αναπτύσσεται εδώ και 30 χρόνια» με τα ομόλογα, είπε σε συνέντευξή του στο κανάλι του Bloomberg ο πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, στις 11 Ιουνίου. «Όταν το παιχνίδι αρχίσει να αλλάζει με τις κεντρικές τράπεζες, είναι αναπόφευκτο ότι τα ομόλογα θα υποφέρουν». 

Ακόμη και μετά την πρόσφατη αναρρίχησή τους που ήταν αποτέλεσμα των προσδοκιών για επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed, οι αποδόσεις των ομολόγων υπουργείου Οικονομικών παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο 3,57% την τελευταία δεκαετία. Εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούν για καλή πορεία σε ό,τι αφορά τις εταιρείες του S&P 500 προβλέποντας κέρδη πάνω από 10% για καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια, μετά από σχεδόν διπλασιασμό της τιμής τους από το 2008. 

Πρόκειται λοιπόν για μία αναγέννηση της κουλτούρας του μετοχικού κεφαλαίου; Μία Μεγάλη Μεταστροφή; Τα πουλάμε όλα και πάμε στα μετρητά; Τα πάντα καταλήγουν στο πώς οι επενδυτές θα δεχτούν την ολοένα μεγαλύτερη συνειδητοποίηση ότι μπορεί, πραγματικά, να χάσουν λεφτά από τα ομόλογα.

Πηγή : capital

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top