ztrade900x365

Ο Bernanke απειλεί τα σχέδια του Ιάπωνα πρωθυπουργού

Shinzo Abe, Japan΄s prime minister, delivers a speech at a seminar in Tokyo on June 5, 2013
Φώτο από Kiyoshi Ota/Bloomberg

Του 

Οι Shinzo Abe και Haruhiko Kuroda είχαν μία στήσει μια καλή δουλειά. Ντροπή στον Ben Bernanke που πήγε και τους τη χάλασε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας έβλεπαν το ιαπωνικό χρηματιστήριο να διανύει τη μακροβιότερη περίοδο ταύρων εδώ και χρόνια, με το δείκτη Nikkei 225 να ανεβαίνει 80% στο διάστημα μεταξύ της ημέρας που ανακοινώθηκαν οι εκλογές το περασμένο φθινόπωρο και της 22ας Μαΐου. Ήταν τότε που ο πρόεδρος της Federal Reserve Bernanke κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου και αναγνώρισε ότι το νομισματικό πρόγραμμα τόνωσης της κεντρικής τράπεζας, στο πλαίσιο του οποίου αγοράζει ομόλογα ύψους 85 δισ. δολαρίων το μήνα, θα μπορούσε να επιβραδυνθεί στο εγγύς μέλλον. "Αν βλέπουμε συνεχή βελτίωση και έχουμε εμπιστοσύνη ότι αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί, τότε θα μπορούσαμε -μέσα στις επόμενες συναντήσεις- να επιβραδύνουμε λίγο το ρυθμό των αγορών μας", είχε πει ο Bernanke.

Από τότε, ο δείκτης Nikkei έχει χάσει 17%, με τους Ιάπωνες και τους ξένους επενδυτές εξίσου ανήσυχους ότι τα φιλόδοξα σχέδια της ίδιας της Ιαπωνίας για μια σειρά αγορών παγίων δεν θα είναι αρκετά για να ταρακουνήσουν την οικονομία και να τη βγάλουν από μία κατάσταση νωθρότητας δεκαετιών. 

Ο Abe προσπάθησε να υπερασπιστεί την "Abeνομική" του πλατφόρμα και παρουσίασε το "τρίτο βέλος" της στρατηγικής του για την ανάπτυξη σε ομιλία του στις 5 Ιουνίου στο Τόκιο, η οποία ωστόσο έλαβε χλιαρή υποδοχή. 

Οι τιμές των μετοχών έπεσαν και το γεν ενισχύθηκε (κακά τα νέα για εξαγωγείς, όπως η Toyota (TM). Μάλιστα μόλις χθες ο δείκτης Nikkei έκανε βουτά κάτω από τις 13.000 για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου.

Για να πάρετε μια ιδέα για το τι συμβαίνει στην Ιαπωνία, δείτε απλώς ένα γράφημα που παρουσιάζει ένα έτος του δείκτη Nikkei. Θα διαπιστώσετε τεράστια ανάπτυξη, με κάποια από τα κέρδη να διαγράφονται από την τράχουσα πτωτική τάση. Επεκτείνετε, όμως, το χρονικό αυτό διάστημα στα πέντε χρόνια, και θα δείτε ότι ο δείκτης ουσιαστικά έχει επανέλθει περίπου στα ίδια επίπεδα που ήταν το 2008, δηλαδή λίγο πριν χτηπήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση. Επεκτείνετε και πάλι την κλίμακα, αυτή τη φορά ως το 1980 και θα δείτε ότι οι μετοχές σήμερα φτάνουν το ένα τρίτο του επιπέδου ρεκόρ τους των 38.915 το οποίο σημειώθηκε το Δεκέμβριο του 1989. Εν τω μεταξύ, υπήρξαν μια σειρά περιστατικών ξαφνικής ανόδου των τιμών -το 1991, το 1993, το 1996, το 1999 και το 2005, μεταξύ άλλων, κάθε μία από τις οποίες μετατράπηκε σε sell0ff. Οι σύγχρονοι επενδυτές θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πιστέψουν ότι το τρέχον ράλι είναι άλλη μία από αυτές τις επίπλαστες εκλάμψεις, ή ότι οι Abe και Kuroda πραγματικά μπορούν να μεταμορφώσουν την οικονομία της Ιαπωνίας
πηγή :Capital
Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top