ztrade900x365

Γιατί ένας μεγαλοεπενδυτής πούλησε τις μετοχές της Apple

Why One Star Money Manager Dumped Apple Stock
Του  Adam Satariano 

Ο Tom Marsico, η επενδυτική εταιρεία του οποίου Marsico Capital Management διαχειρίζεται περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια, άρχισε να ρίχνει χρήματα στην Apple  πριν από έξι χρόνια, όταν η μετοχή διαπραγματευόταν ακόμη κάτω από τα $100. Είχε ένα προαίσθημα ότι ο Steve Jobs θα εισέλθει στην αγορά συσκευών κινητής. Γι ΄αυτό και προκάλεσε αίσθηση η απόφασή του να αρχίσει να πουλά πέρυσι τη μετοχή της Apple όταν αυτή βρισκόταν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η εταιρεία «ξεφορτώθηκε» τις τελευταίες από τις μετοχές της προτού η Apple ανακοινώσει τα απογοητευτικά αποτελέσματα του Ιανουαρίου, γλιτώνοντας την πτώση που έχει αρπάξει περισσότερο από 30% από την τιμή της μετοχής σε σχέση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου.


Πότε επενδύσατε πρώτη φορά στην Apple;

Είχαμε συναντηθεί με τον -τότε- CEO της Motorola Ed Zander στη Νέα Υόρκη το 2006, την ημέρα που εκείνοι λάνσαραν το Rockr, το πρώτο κινητό που θα «έτρεχε» την εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων iTunes. Ήμουν με τον αναλυτή τεχνολογίας της εταιρείας μας και σκεφτήκαμε πως αυτός ήταν ένας τρόπος για τον Steve να κατανοήσει την αγορά κινητών τηλεφώνων. Αποχωρήσαμε από τη συνάντηση σκεπτόμενοι πως ανοιγόταν μια μεγάλη ευκαιρία για την Apple και αυτό ήταν η αφετηρία του να κατανοήσουμε τι δυνατότητες είχε η Apple..

Πόσα χρήματα έβγαλε η Marsico Capital από την επένδυσή της στην Apple?

Είχαμε κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων από μετοχές αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων πέρυσι το καλοκαίρι.

Γιατί πουλήσατε;

Ο βαθμός διείσδυσης του iPhone πλησιάζει το όριο του, τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας έχουν πλέον φτάσει σε ένα μέγιστο σημείο και επίσης όταν εξετάσαμε τα σημαντικότερα νέα προϊόντα που θα μπορούσαν να λανσάρουν, δεν θεωρήσαμε ότι κάτι θα μπορούσε να είναι τόσο σημαντικό όσο το iPhone. Η βασική κινητήρια δύναμη των κερδών της Apple είναι το τηλέφωνο. Παρακολουθώ τον κλάδο συσκευών κινητής από όταν δημιουργήθηκε το φάσμα και κατανεμήθηκε μεταξύ των συστημάτων της Bell. Η διείσδυση του iPhone είχε φτάσει σε ένα επίπεδο όπου ξέραμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα πρέπει να επιβραδυνθεί. Παράληλα ο ανταγωνισμός έχει βελτιωθεί. Η Samsung έχει πραγματικά ακολουθήσει με πολύ ανταγωνιστικά προϊόντα.

Κοιτάξαμε τι περαιτέρω δυνατότητες υπήρχαν για το iPad. Δεν έχουμε ξαναδει ποτέ προϊόν να υιοθετείται τόσο γρήγορα όσο το iPad, αλλά τα περιθώρια κέρδους δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το iPhone. Αρχίσαμε επίσης να ψάχνουμε άλλες ευκαιρίες στην αγορά για την Apple, όπως το πως θα ήταν μια αγορά iTV. Θεωρήσαμε ότι η αγορά δεν θα ήταν τόσο μεγάλη όσο αυτή των κινητών τηλεφώνων και δεν θα είχε τα ίδια περιθώρια κέρδους.

Αποτελεί η απουσία του Steve Jobs λόγο για την απαισιοδοξία που αισθάνονται οι επενδυτές επί του παρόντος για την Apple;

Η κουλτούρα είναι το ίδιο σημαντική ή και πιο σημαντική από τους αριθμούς. Είναι πάντα δύσκολο για μια εταιρεία που έχει οδηγηθεί από έναν επιχειρηματία, όταν ο επιχιερηματίας αυτός φεύγει. Για την Apple, μένει να το δούμε -δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή η ομάδα δεν συνέχισε κοιτώντας μπροστά και δεν συνέχισε με επιτυχία την κουλτούρα που είχε αναπτύξει ο Steve. Όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι η επόμενη καινοτομία. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν ο Steve ήταν ακόμη εδώ. Θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν αυτά τα ερωτήματα.

Πηγή : Capital

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top