ztrade900x365

ΗΠΑ: Η ανάκαμψη δεν πέθανε το Δεκέμβριο του 2012

Despite a Lousy GDP Report, U.S. Economy Is Primed to Expand

Του Matthew Philips 

Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 0,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, στην πρώτη της συρρίκνωση από την ύφεση που τελείωσε το 2009. Παρά το γεγονός ότι το νούμερο αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να επαναξιολογηθεί σε θετικό έδαφος, για την ώρα σηματοδοτεί το τέλος 13 συνεχόμενων τριμήνων οικονομικής ανάπτυξης. Καθόλου άσχημα, Αμερική. Ενώ η οικονομική συρρίκνωση δεν είναι ποτέ καλό πράγμα, υπάρχουν πολλά που θα σας αρέσουν σε αυτή την έκθεση για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν -εκτός αν δουλεύετε στην βιομηχανία αμυντικών συστημάτων. Η έκθεση πραγματικά βρίθει καλών ειδήσεων.
 
Πρώτον, τα κακά. Ένα από τα αρνητικά για την ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο ήταν η μείωση στις δαπάνες για αποθέματα. Και δεν είναι ότι δεν το περιμέναμε. Οι επιχειρήσεις επιδόθηκαν σε μεγάλες δαπάνες για αποθέματα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, μαζεύοντας στοκ για τις γιορτές. Αυτό δεν επρόκειτο να διαρκέσει και είναι πλέον σαφές ότι οι δαπάνες του τρίτου τριμήνου "έκλεψαν" από την ανάπτυξη του τέλους του έτους. Τουλάχιστον συνέβη. Θυμηθείτε, η οικονομία "έτρεξε" με ρυθμό 3,1% από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο.
 
Το μεγαλύτερο σοκ έρχεται από την παρατηρηθείσα μείωση 22% στις αμυντικές δαπάνες. Σύμφωνα με τον Neil Dutta, επικεφαλής οικονομολόγο για τις ΗΠΑ στην Renaissance Macro Research, υπήρξαν μόνο επτά τρίμηνα από το 1947 στα οποία παρατηρήθηκε τόσο μεγάλη μείωση στις αμυντικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα εμφάνισης του φαινομένου είναι 3 στις 100, έγραφε σε ένα σημείωμα την Τετάρτη. Και πάλι, όπως ακριβώς και με τα στοκ των επιχειρήσεων, αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα των δαπανών που γίνονται προκαταβολικά -κατά πάσα πιθανότητα λόγω του φόβου για τεράστιες περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό – και έτσι κλέβουν από τη μελλοντική ανάπτυξη. Κατά το τρίτο τρίμηνο, οι αμυντικές δαπάνες έκαναν πέταγμα 13% προς τα πάνω. Πίσω στον Οκτώβριο, η επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas Julia Coronado παρομοίαζε αυτή την άνοδο με μία φιλοσοφία «το χρησιμοποιείς ή το χάνεις» μέσα στο Πεντάγωνο. Μοιάζει να το χρησιμοποίησαν ακριβώς πριν από τον Οκτώβριο: Πηδώντας από τα 807 δισ. δολάρια στα 834 δισ. δολάρια κατά το τρίτο τρίμηνο, ο ετήσιος ρυθμός των αμυντικών δαπανών κατέρρευσε στα 787 δισ. δολάρια κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Και τώρα τα καλά νέα. Ενώ οι επιχειρήσεις έκαναν περικοπές στις δαπάνες στοκ, οι συνολικές επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 12,5%, αφού οι εταιρείες αγόραζαν κεφαλαιουχικά αγαθά, όπως υπολογιστές και φορτηγά και μηχανήματα. Αυτό είναι πολύ καλά νέα, ειδικά για τον σφοδρά σφυροκοπημένο κλάδο της μεταποίησης.

Υπάρχει άλλη μία ενδιαφέρουσα στατιστική που επισημαίνει ο Dutta: η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε στο 2,2% και το ποσοστό αποταμίευσης αυξήθηκε στο 4,7%, κερδίζοντας περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 3,6% του γ’ τριμήνου. Όταν οι άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα να δαπανήσουν και ταυτοχρονα αποταμιεύσουν, αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε κατά 6,6%, σε άλλη μία ένδειξη πως οι μισθοί έχουν αρχίσει ελαφρώς να αυξάνονται.

Η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι πάντα ομαλή. Σίγουρα, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα όταν είναι –δηλαδή πιο προβλέψιμη και απλή. Λαμβάνοντας όμως υπόψη όλη την αβεβαιότητα που διοχέτευσε το Κογκρέσο στην οικονομία κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανάπτυξη και οι δαπάνες ήταν τόσο ασταθή. Επίσης, αυτό είναι το είδος της ανάπτυξης που παίρνεις όταν συρρικνώνεις την κυβέρνηση. Οι συνολικές δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 15%. Δεδομένης μια τέτοιας δραματικής μείωσης, μπορεί να θεωρηθεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας ήταν σε θέση να αποδώσει τόσο καλά.

Και ενώ το μελαγχολικό τρίμηνο έδωσε τέλος σε ένα σερί ανάπτυξης, η ανάκαμψη στις ΗΠΑ δεν πέθανε το Δεκέμβριο του 2012. Αυτή δεν είναι η αρχή μιας νέας ύφεσης. Η ανάπτυξη θα είναι πιθανότατα αργή το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η αύξηση –κατά 2%- του φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα "αδυνατίσει" τις αποδοχές των εργαζομένων, ενώ θα πρέπει να καταλήξουμε στο πλαίσιο της νέας ομοσπονδιακής φορολογίας. Η προοπτική ενός κυβερνητικού shutdown δεν πρόκειται να βοηθήσει την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου και ο Πρόεδρος Obama θα "τρώγονται" για τις δαπάνες.

Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε τροχιά να επεκταθεί, αν και θα πρέπει να αρκεστούμε σε μία μικρότερη συμβολή από τον Θείο Σαμ. Θυμηθείτε, η μεγαλύτερη άμεση απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχει σε τόσο μεγάλο βαθμό τις δαπάνες και τη φορολογία, μέσα από τα οποία φιλτράρονται οι καθημερινές οικονομικές αποφάσεις των Αμερικανών. Όσο στενάχωρο κι αν είναι αυτό, υπάρχουν χειρότερα προβλήματα.

Πηγή: Capital

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top