ztrade900x365

Apple: Παρασύρονται από την κατρακύλα της μετοχής οι τιμές-στόχοι

Του Nick Summers

Με τη μετοχή της Apple να «βουτά» την Πέμπτη κατά 12% στα 450,50 δολάρια (και επιπλέον 2,4% την Παρασκευή) οι επενδυτές άρχισαν να «μουδιάζουν». Το ίδιο και οι αναλυτές που δουλειά τους είναι να προβλέπουν την κατρακύλα μιας μετοχής. 

Την Τετάρτη η Apple ανακοίνωσε τριμηνιαία έσοδα-ρεκόρ αλλά παράλληλα την πιο μικρή αύξηση κερδών από την εποχή του iPod. Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει πως κάτι τέτοιο ήταν πιθανό, αλλά καθώς η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού άρχισε να υποχωρεί στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετα το κλείσιμο της Wall Street, έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι δεν είχαν λάβει επαρκώς υπόψιν τα μεγέθη στις τιμές-στόχους που είχαν θέσει για τη μετοχή. Οι γενναιόδωρες εκτιμήσεις των αναλυτών -που στις αρχές Ιανουαρίου τοποθετούσαν τη μετοχή της Apple 38% περίπου παραπάνω από την αξία διαπραγμάτευσης- ξέφυγαν ακόμη περισσότερο στη συνέχεια. Τώρα φαίνεται πως επιστρέφουν πίσω στη γη. 

Είκοσι αναλυτές που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του Bloomberg αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για την τιμή-στόχο της μετοχής της Apple, με το μέσο όρο 12 μηνών να διαμορφώνεται πλέον στα 659 δολάρια –χαμηλότερα κατά 14,1% από τα 773 δολάρια της Τετάρτης. Ο Peter Misek της Jefferies (JEF) υποβάθμισε τις προβλέψεις του κατά 37,5%, από τα 800 στα 500 δολάρια ενώ ακόμη και ο Brian White της Topeka Capital Markets ο οποίος είχε γίνει γνωστός για την υπερμεγέθη πρόβλεψη των 1.111 δολαρίων, μείωσε την τιμή-στόχο στα 888 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των αναλυτών στη βάση δεδομένων του Bloomberg δίνουν στη μετοχή της Apple σύσταση «αγορά». 

Όπως έγραψε το Bloomberg BusinessWeek νωρίτερα αυτό το μήνα, η κάλυψη της μετοχής της Apple είναι δύσκολη υπόθεση. Όσοι είχαν προβλέψει από νωρίς την άνοδο είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται, όπως και οι πελάτες που άκουσαν τις συμβουλές τους θα μπορούσαν να έχουν εξασφαλίσει απόδοση 1000%. Μετά την «κορυφή» του Σεπτεμβρίου ωστόσο, η πορεία της μετοχής της Apple ήταν πιο δύσκολο να προβλεφθεί και κάθε αναλυτής έχει δει την έκθεσή του για τη μετοχή να περνά από εξονυχιστικό έλεγχο. Όπως είχαμε γράψει: 

Έχοντας το μεγαλύτερο «βάρος» στον χρηματιστηριακό δείκτη Standard & Poor’s 500, η μετοχή της Apple επηρεάζει όλους όσους χρησιμοποιούν τον S&P ως σημείο αναφοράς. Ο Mike Walkley, αναλυτής της Genuity Canaccord, καλύπτει 23 εταιρείες τεχνολογίας και λέει πως οι πελάτες συχνά θέλουν να ακούσουν μόνο για δύο -την Apple και την Qualcomm (QCOM), η οποία κατασκευάζει τσιπ για iPhone. «Γιατί αν δεν πετύχω την Apple» λέει, «κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πετύχω και καμία άλλη μετοχή μεγάλης κεφαλαιοποίησης». Οι αναλυτές που κάνουν προκλητικές προβλέψεις για την Apple συχνά τραβούν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης –πολύ περισσότερο τώρα, τώρα που η Wall Street είναι διχασμένη για το αν η εταιρεία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία ή θα σπαταλήσει το προβάδισμά της στα smartphone εις όφελος της πλατφόρμας Android της Google (GOOG). 

Ακόμα κι αν ημέρες της υπερανάπτυξης αποτελούν παρελθόν, η Apple παραμένει μια εκπληκτικά κερδοφόρος εταιρεία. Και, όπως ο συνάδελφός μου Sam Grobart επισημαίνει, αυτά κάθε άλλο παρά κακά νέα είναι. «Σε κάποιο σημείο της αναπτυξιακής πορείας μιας εταιρείας, η μετοχή της γίνεται πάντα φθηνή (value stock). Η έκδοση μερίσματος, το οποίο η Apple ξεκίνησε τον Οκτώβριο, δεν μεταφράζεται σε αποδοχή ήττας. Είναι ένας τρόπος για να επιστρέψει κάποια από τα κέρδη της στους μετόχους της, το οποίο αποτελεί κεντρικό ζήτημα του γιατί οι άνθρωποι επενδύουν σε μια επιχείρηση ευθύς εξ’ αρχής».

Πηγή: Capital

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top