ztrade900x365

Τέσσερα πράγματα να προσέξουμε στο Νταβός φέτος

A simple vista of snow-covered buildings annually serves promenading bankers and world leaders in Davos, Switzerland

Του 

Τα πράγματα στα οποία πρέπει να έχουμε το νου μας κατά τη φετινή διοργάνωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μια συγκέντρωση της επιχειρηματικής, οικονομικής και πολιτικής ελίτ που λαμβάνει κατά παράδοση χώρα στις χιονισμένες ελβετικές Άλπεις από το 1971, είναι τα εξής:


Ευρώπη, θριαμβευτικό κλίμα; Θα ακούσουμε προσεκτικά τον τόνο των δηλώσεων της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel, του Ιταλού Πρωθυπουργού Mario Monti, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi και άλλων Ευρωπαίων ηγέτων. Θα αδράξουν άραγε την ευκαιρία για να καυχηθούν για την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το Νταβός του 2012, όταν στον αέρα τον Άλπεων περιέρρεαν τα σενάρια της ευρω-διάλυσης; Ή θα εστιάσουν αμέσως στο τι απομένει να γίνει: στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης και την αντιμετώπιση των δυσβάσταχτων φορτίων χρέους; Η υπερβολική περιαυτολογία θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η Ευρώπη υποτιμά τον κίνδυνο που διατηρείται.

Οι τραπεζίτες στο κυνήγι. Οι τραπεζίτες έχουν βαθιά ριζωμένο μέσα τους το dealmaking, και το Νταβός αποτελεί "πρόσφορο" έδαφος για κυνήγι συμφωνιών. Ο CEO της JPMorgan Chase (JPM), Jamie Dimon επιστρέφει αυτό το έτος, αν και το συμβάν με τις ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από συναλλαγές μπορεί να «κόψει» λίγο από τον αέρα του. Στο Νταβός θα βρίσκεται επίσης ο CEO της Goldman Sachs (GS), Lloyd Blankfein μαζί με τους επικεφαλής ή μέλη του διοικητικού συμβουλίου των Bank of America (BAC), Blackstone Group (BX), Banco Santander (SAN) και ούτω καθεξής. Οι δημοσιογράφοι θα είναι σε επιφυλακή για ενδιαφέρουσες κατ’ιδίαν συναντήσεις, ωστόσο ο,τιδήποτε «μαγειρευτεί» στο Νταβός θα παραμείνει κρυφό για αρκετούς μήνες.

IGWELs. Ένας όρος γεννημένος στο Νταβός που χρησιμοποιείται για τις "ανεπίσημες συγκεντρώσεις των παγκόσμιων οικονομικών ηγετών". Γίνονται IGWELs για μια ποικιλία θεμάτων μέσω ειδικής πρόσκλησης και παραμένουν μυστικές. Οι δημοσιογράφοι που τις ανακαλύπτουν συγκεντρώνονται έξω από τις πόρτες με την ελπίδα να αποσπάσουν καμιά είδηση από κάποιον από τους παρευρισκόμενους, Τα μεγαλύτερα πρωτοσέλιδα από το Νταβός φέτος θα μπορούσαν να βγουν από αυτές τις συγκεντρώσεις.

Ο έξω κόσμος. Όσοι συμμετέχουν στο φόρουμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Νταβός δεν είναι το κέντρο του κόσμου, ακόμα και όταν είναι παρόντες. Παίρνουν κατευθύνσεις από όσα γίνονται πίσω στην πατρίδα. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα συζητηθεί στο Νταβός για την ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, την "επανεκκίνηση" του Αμερικανού προέδρου Barack Obama αλλά και το φρέσκο ξέσπασμα ενός παγκόσμιου νομισματικού πολέμου.

Υπάρχουν φυσικά πολλά περισσότερα. Μέρες γεμάτες εκ βαθέων συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα και νύχτες άφθονης κρασοκατάνυξης και βόλτες στην Promenade, τη βασική ατραξιόν του Νταβός. Παρέλαση δισεκατομμυριούχων και επικεφαλής κρατών. Όλα αυτά και βουνά από χιόνι. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα.

πηγή: Capital

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top