ztrade900x365

Γιατί γίνεται ευκολότερη η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ;

Guns-at-work laws are up for debate in Alabama, Tennessee, South Carolina, and Pennsylvania.

Του Paul Barrett

Μετά το πρόσφατο περιστατικό του εμπορικού κέντρου στο Όρεγκον και το μακελειό με τα 26 θύματα σε σχολείο του Κονέκτικατ, θα άξιζε ίσως να βλέπαμε τις συνθήκες οι οποίες έχουν καταστήσει ευκολότερη την κατασκευή και την εμπορία όπλων στις ΗΠΑ. Για το σκοπό αυτό πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες εξελίξεις:

-Νομοθετικά σώματα από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων σε τουλάχιστον τέσσερις πολιτείες είναι έτοιμα να εξετάσουν το ενδεχόμενο για να επιτρέψουν σε υπαλλήλους να φέρουν όπλα στη δουλειά.

-Η Smith & Wesson  εμφάνισε πωλήσεις-ρεκορ στο τελευταίο τρίμηνο, 48% επάνω από το προηγούμενο έτος.

-Η Φλόριντα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνει η πρώτη πολιτεία όπου έχουν εκδοθεί 1 εκατομμύριο άδειες που επιτρέπουν σε πολίτες να οπλοφορούν κρυφά.

-Ένα σημαντικό ομοσπονδιακό εφετείο ακύρωσε ένα νόμο στο Ιλινόις που απαγορεύει σε πολίτες να φέρουν όπλα γεμάτα εκτός σπιτιού ή εκτός της επιχείρησής τους.

Η αμερικανική αγορά όπλων, που υπολογίζεται στα 2 έως 3 δισ. δολάρια το χρόνο, είχε τα σκαμπανεβάσματά της στο πέρασμα των ετών. Όμως, από την εκλογή του Προέδρου Barack Obama το 2008, οι κατασκευαστές όπλων και η συμμαχική φωνή τους, η Εθνική Ένωση Όπλων, γνωρίζουν εντυπωσιακή άνθηση, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο του φόβου.

Το σκεπτικό που καλλιεργείται από τον κλάδο έχει ως εξής: Ο Obama σχεδιάζει να περιορίσει, αν όχι να κατασχέσει, τα όπλα σας. Αυτό έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο κατάστημα ή στις ιστοσελίδες πώλησης πυροβόλων όπλων, υποκινούμενοι από τη σκέψη ότι καλά θα κάνουν να αγοράσουν τώρα που μπορούν. Το πρόβλημα είναι όμως, ότι, ενώ ο Ομπάμα μουρμουρίζει κατά καιρούς μισόλογα για τον έλεγχο των όπλων, δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα ώστε να γίνει πιο δύσκολο αυτά να αποκτώνται ή να φέρονται νόμιμα. Ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του φοβούνται την πολιτική αντίδραση (και, επί της ουσίας, μπορεί να σκέπτονται ότι το να «πειράξουν» τη νομοθεσία σχετικά με τα όπλα δεν θα επηρεάσει το ποσοστό της εγκληματικότητας με ουσιαστικό τρόπο).

Το αποτέλεσμα: οι πωλητές όπλων και όσοι υποστηρίζουν ανοιχτά το δικαίωμα οπλοφορίας πιέζουν όλο και περισσότερο προς μία κατεύθυνση όπου φαινομενικά υπάρχουν απεριόριστες εκδοχές για τη δική τους πλευρά της ατέρμονης συζήτησης γύρω από τη σοφία και την τεράστια σημασία της οπλοφορίας. 

Οι νόμοι για τα όπλα στους χώρους εργασίας είναι υπό συζήτηση στην Αλαμπάμα, το Τενεσί, τη Νότια Καρολίνα και την Πενσυλβάνια -όλες δηλαδή τις πολιτείες που τα όπλα υπάρχουν έντονα στην κουλτούρα τους. Δεκαεπτά πολιτείες έχουν εγκρίνει παρόμοια μέτρα από το 2003, σύμφωνα με το Νομικό Κέντρο για την Πρόληψη της Βίας των Όπλων στο Σαν Φρανσίσκο. Οι νόμοι παρέχουν δικαίωμα οπλοφορίας σε χώρους που ανήκει σε ιδιώτες εργοδότες. Αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση εταιρειών όπως η FedEx και η Volkswagen, οι οποίες φοβούνται ότι η ενθάρρυνση των εργαζομένων να οπλοφορούν στην εργασία τους μπορεί να οδηγήσει σε προστριβές για τις θέσεις πάρκινγκ.

Η είδηση για τις άδειες κεκαλυμμένης οπλοφορίας που έρχεται από τη Φλόριντα δείχνει ότι πολλοί Αμερικανοί θέλουν να έχουν ένα όπλο στη ζώνη τους ή στην τσάντα τους -για αυτοάμυνα ή απλά ως μια δήλωση ότι παίρνουν σοβαρά το δεύτερο άρθρο του Συντάγματός τους που δίνει το δικαίωμα να διατηρούν και να φέρουν όπλα. Η Φλόριντα έχει εκδώσει περισσότερες από 993.000 ενεργές άδειες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 4,6% του πληθυσμού της πολιτείας των 19,1 εκατομμυρίων. Η Φλόριντα ήταν μεταξύ των πρώτων πολιτειών που το 1987 ζήτησαν έγκριση των αιτήσεων για άδεια κρυφής οπλοφορίας κάθε αιτούντος που πληροί ορισμένα κριτήρια (όπως π.χ. καθαρό ποινικό μητρώο), σε αντίθεση με την τακτική της ανάθεσης στην τοπική αστυνομία της δυνατότητας να αποφασίζει για το ποιος μπορεί να οπλοφορεί. Σήμερα, 38 πολιτείες έχουν νόμο παρόμοιο με αυτόν της Φλόριντα.

Το Ιλλινόις είναι η μόνη πολιτεία που απαγορεύει τη μεταφορά γεμάτου όπλου εκτός σπιτιού. Αλλά όχι για πολύ. Συμφωνα με μία δικαστική απόφαση της 11ης Δεκεμβρίου από το Εφετείο του Σικάγο, η απαγόρευση του κράτους παραβιάζει τη δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματος περί οπλοφορίας. «Δεν χρειάζεται να είσαι καθηγήτης Ιστορίας για να συνειδητοποιήσεις ότι το δικαίωμα οπλοκατοχής και οπλοφορίας για λόγους αυτοάμυνας το 18ο αιώνα δεν θα μπορούσε να έχει περιοριστεί εντός οικίας», έγραψε ο Αμερικανός δικαστής Richard Posner, αναφερόμενος στην επικύρωση της τροποποίησης το 1791. Η δεύτερη τροποποίηση αναφέρει: «Με δεδομένη την ανάγκη μιας καλά οργανωμένης πολιτοφυλακής για την ασφάλεια ενός ελεύθερου κράτους, το δικαίωμα του λαού να κατέχει και να φέρει όπλα δεν θα πρέπει να παραβιαστεί». Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε το 2008 πως η δεύτερη τροποποίηση προστατεύει το ατομικό δικαίωμα φύλαξης όπλου στο σπίτι. Η απόφαση του Posner είναι η πιο σημαντική επέκταση της απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2008 και έχει μεγαλύτερη βαρύτητα αφού ο Posner χαίρει εθνικής αναγνώρισης για τη νομική του ευρυμάθεια. Ανάλογα και με το πως οι πολιτικοί του Ιλλινόις θα αντιδράσουν στην απόφαση, είναι πιθανό το θέμα να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Richard Feldman, πρώην οργανωτικό στέλεχος της NRA και στέλεχος της εμπορικής ένωσης βιομηχανίας όπλων, ανέφερε ότι η συζήτηση για τα όπλα έχει γυρίσει απότομα προς την πλευρά της διεύθυνσης του δικαιώματος οπλοφορίας. Το 2008, παρατήρησε, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «προσδιόρισε σε γενικές γραμμές το δικαίωμα να υπάρχει όπλο στο σπίτι για λόγους αυτοάμυνας. Την εποχή που ήμουν εγώ στην NRA, αυτό θα ήταν η όασή μας!» Ο Feldman, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας υποστήριξης με την ονομασία Ανεξάρτητος Σύλλογος Ιδιοκτητών Όπλων, προβλέπει ότι στο εγγύς μέλλον οι σκληροί δημοτικοί κανονισμοί της πόλης της Νέας Υόρκης για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία θα τεθούν υπό νομική αμφισβήτηση.

Πηγή:Capital

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top