ztrade900x365

Η ΕΚΤ και ο ρόλος του επόπτη για τις τράπεζες

European finance ministers meet at the EU Headquarters after a eurogroup
meeting on Dec. 13, 2012 in Brussels
Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών συναντώνται στην έδρα της ΕΕ μετά το Εurogroup της 13ης Δεκεμβρίου 2012 στις Βρυξέλλες.

Της Carol Matlack

Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα στις 13 Δεκεμβρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν να θέσουν τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης να παρέχει άμεσα κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών, σπάζοντας το λεγόμενο βρόχο της καταστροφής κατά τον οποίο οι αξιολογήσεις του χρέους των εθνικών κυβερνήσεων σύρονται προς τα κάτω κάθε φορά που επιχειρούν να βοηθήσουν «στριμωγμένους» δανειστές.

Όμως, όπως είναι το σύνηθες στην Ευρώπη, τα ζητήματα πολιτικής απόφασης υστερούν πάντα σε ταχύτητα. Η νέα ρύθμιση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το Μάρτιο του 2014. Γιατί όχι νωρίτερα; Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel επιδιώκει μία  τρίτη θητεία στις εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο -και η Γερμανία, ο κύριος δανειστής εκατοντάδων δισεκατομμυρίων σε δάνεια που έχουν χορηγηθεί ήδη προς τις προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης, θα πληρώσει σίγουρα τη μερίδα του λέοντος και για τη διάσωση των τραπεζών. Καθυστερώντας την εφαρμογή του, «πιθανώς η Γερμανία κατάφερε να τοποθετήσει τις συζητήσεις των μέτρων αυτών εκτός προεκλογικής περιόδου του 2013», έγραφε ο Jürgen Michaels, οικονομικός αναλυτής της Citigroup (C), σε σημείωμά του με τη λήψη της απόφασης.

Η συμφωνία αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως τις λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των κεφαλαίων διάσωσης πως θα αντιμετωπιζονται τράπεζες που χρεοκοπούν. «Έχουν συμφωνήσει σε μία δομή», δήλωσε ο Julian Callow, επικεφαλής τμήματος διεθνούς οικονομίας στη Barclays (BCS), στην τηλεόραση του Bloomberg. «Όμως υπάρχουν ακόμα μερικά ακανθώδη ζητήματα».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, 150 έως 200 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ζώνης του κοινού νομίσματος θα υπαχθούν άμεσα στη ρύθμιση της ΕΚΤ έως το 2014, ενώ οι μικρότερες τράπεζες μπορεί να μπουν αργότερα. Θεωρητικά, οι τράπεζες μπορούν να λάβουν βοήθεια άμεσα από το ταμείο προστασίας, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά μόνο εάν και τα 27 κράτη της ΕΕ αποφασίσουν ομόφωνα να την παρέχουν. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση στις Βρυξέλλες, προσπάθησε να κατασιγάσει τις προσδοκίες σχετικά με αυτό. Η ΕΚΤ μπορεί να αναλάβει την επίβλεψη ενός ή δύο δανειστών κατά περίπτωση, είπε ο αξιωματούχος.

Έστω κι έτσι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που παλεύουν να σηκώσουν το βάρος των νοσουσών τραπεζών νιώθουν ανακούφιση στην ιδέα ότι τελικά θα έρθει κάποια βοήθεια στο μέλλον. «Δύο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες πριν δεν ήταν καθόλου σαφές αν θα κατέληγαν σε κάποια συμφωνία», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Luis de Guindos σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Περίπου το 80% των ισπανικών τραπεζών θα τεθούν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, είπε. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει σαφής βούληση για πρόοδο».

Πηγή: Capital

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top