ztrade900x365

Τα 5 μεγαλύτερα ψέματα της Wall Street

Του Brett Arends (MW)

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Dow επανήλθε στις 14.000 μονάδες. Ήδη η αμερικανική αγορά ανθεί όλο το χρόνο. Οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, μόλις «χτύπησαν» νέα υψηλά όλων των εποχών, και όλος ο κόσμος έχει επαναστρέψει το ενδιαφέρον του στην αγορά.

 

Οι εν λόγω εξελίξεις δεν με ενδιαφέρουν καθόλου. Απλά δίνω την εικόνα εκείνου του θεατή που κάθεται στις πίσω σειρές του σινεμά και πετώντας ποπ κορν στην οθόνη φωνάζει για το έργο: «Είναι βαρετό! Το έχουμε ξαναδεί!» Ίσως, όμως, να έχω δει πάρα πολλές ταινίες.

 

Σαν αυτήν:

 

Ίσως ο Dow να διπλασιαστεί από τώρα και μετά.

Ίσως οι καλές εποχές να έχουν φύγει.

 

Παρακάτω, αναφέρουμε πέντε μύθους για το χρηματιστήριο που ανακυκλώνονται, για άλλη μία φορά. Απλώς δεν φαίνεται να πεθαίνουν.

 

1. Οι μετοχές θα πάνε καλά διότι οι αμερικανικές εταιρείες βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση.

 

Κάποιες λοιπόν, εταιρείες έχουν πολλά μετρητά στην τράπεζα. Και τι έγινε; Έχουν όμως και πάρα πολύ χρέος. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. (Fed), οι συνολικές υποχρεώσεις των αμερικανικών μη χρηματοπιστωτικών (“non-financial”) εταιρειών μόλις άγγιξαν νέα υψηλά όλων των εποχών ύψους $ 13,9 τρις. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο +40% σε σχέση με μία δεκαετία πριν.

Με άλλα λόγια, οφείλουν περίπου το ίδιο ποσό που οφείλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, έχουν δανειστεί περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

 

Τι; Δεν το γνωρίζατε; Ε… τότε σας κάνουμε αυτή την έκπληξη.

 

Εντάξει, ας παραδεχθούμε ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων ανθούν. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να επενδύσει κανείς περισσότερο, τουλάχιστον όταν αυτά τα υψηλά κέρδη έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις υψηλές τιμές των μετοχών. Στην πραγματικότητα, είναι ένας λόγος επενδυτικής ανησυχίας.

 

Τα εταιρικά κέρδη δεν μπορεί να συνεχίζουν να αυξάνονται επ' αόριστον ως ποσοστό της οικονομίας. Όταν ανεβαίνουν, κατεβαίνουν και πάλι. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, έχει καταγραφεί πως η κερδοφορία – μετά από τους φόρους – των επιχειρήσεων ως ποσοστό της οικονομίας ήταν στα σημερινά επίπεδα μόνο λίγες φορές στο παρελθόν. Όπως το 2006, το 1967 και το 1929.

 

Πράγματι μιλάμε για καλές εποχές!

 

2. Οι μετοχές θα πάνε καλά διότι η οικονομία ανακάμπτει.

 

Και έτσι είναι! Αλλά και τι με αυτό; Αυτό δεν σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχίσει να ανθεί. Από το 1968 έως το 1982 η αμερικανική οικονομία βίωσε ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν κατά 300%, αλλά κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, η χρηματιστηριακή αγορά δεν κατάφερε να πάει πουθενά. Στην πραγματικότητα, η καθαρή – μείον τους φόρους – κερδοφορία των επενδυτών στην αμερικανική αγορά, ήταν τέτοια που δείχνει ότι οι επενδυτές όχι έβγαλαν αλλά έχασαν χρήματα.

 

Από το 1999, η οικονομία της χώρας γνώρισε ρυθμούς αύξησης κατά τα 2/3. Πώς τα πήγε το μετοχικό σας χαρτοφυλάκιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου; Η ιαπωνική οικονομία έχει διπλασιαστεί από το 1989, αλλά ο δείκτης Nikkei εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα 3/4. Μελέτες του Elroy Dimson και των συνεργατών του στο London Business School, εντόπισαν πολλές περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο καπιταλιστικών οικονομιών όπου οι επενδυτές τα κατάφεραν ελάχιστα για δεκαετίες, ακόμη και όταν η οικονομίες αυτές αναπτύσσονταν.

 

Η οικονομική ανάπτυξη δεν υπονοεί πάντα και καλές επενδυτικές αποδόσεις. Πρόκειται για έναν μύθο.

 

3. Η ετήσια απόδοση των μετοχών πρέπει να ανέρχεται στο 9%.

 

Ανοησίες. Με αυτή τη λογική, θα έπρεπε να αλλάξω το όνομά μου σε «Μάικλ Τζόρνταν»: Θα ήμουν ένας σπουδαίος παίκτης του μπάσκετ. Πράγματι, από το 1928 έως το 2011, οι αμερικανικές μετοχές επέφεραν στους κατόχους τους μία μέση ετήσια ανατοκισμένη απόδοση ίση με 9,2% το χρόνο, αλλά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ακριβώς αυτό θα συμβεί και στο μέλλον.

 

Πρώτον, αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό. Οι πραγματικές αποδόσεις πλησίαζαν στο πολύ πιο μετριοπαθές 6%. Δεύτερον, μιλάμε απλά για έναν μέσο όρο. Και είναι πολύ παραπλανητικό αυτό.

 

Κατά τη διάρκεια όλων των συγκεκριμένων ετών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Stern, η χρηματιστηριακή αγορά «νίκησε» τον πληθωρισμό με ένα αξιοπρεπές περιθώριο μόνο σε δύο περιόδους άνθησης: Από το 1949 έως το 1967 και από το 1982 έως το 1999. Και τις δύο αυτές περιόδους, ακολούθησαν φαύλοι κύκλοι πτωτικών αγορών (bear markets) οι οποίες αφάνισαν τα όποια κέρδη είχαν αποκομιστεί προηγουμένως.

 

Εάν, τώρα, δεν συμμετείχατε ούτε σε αυτές τις περιόδους, το συνολικό κέρδος σας από την αμερικανική κεφαλαιαγορά μέσα σε αυτά τα 54 χρόνια που υπολείπονται από το 1928 καταλήγουν σε μία γενική συνολική απόδοση ίση με 7%, εάν αφαιρέσουμε και τον πληθωρισμό.

 

Όχι, δεν είναι 7% ετησίως. Αναφερόμαστε σε ένα 7% ως σύνολο.

 

3. Από ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από μετοχές και ομόλογα πάντα κανείς βγάζει χρήματα.

 

Αυτό είναι ανοησία. Επειδή δεν θέλω να ανακαλύψουμε εκ νέου τον τροχό, σας παραπέμπω σε ένα περυσινό μου άρθρο. Εκείνο που περιληπτικά υποστήριζα, ήταν ότι το λεγόμενο «αλάνθαστο» ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο, εκείνο δηλαδή που αποτελείται από το 60% από κινητές αξίες και το υπόλοιπο 40% από ομόλογα, έχει αποτύχει, μαζικά, τουλάχιστον δύο φορές, μόνο τα τελευταία 84 χρόνια - από το 1937 έως το 1950 και από το 1965 έως το 1982. Μπορεί να αποτύχει και πάλι. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει τίποτα μαγικό για ένα «ισορροπημένο» χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων.

 

Ένα τέτοιου είδους χαρτοφυλάκιο, έχει στο παρελθόν ευοδώσει επενδυτικά όταν οι μετοχές ήταν υποτιμημένες, ή τα ομόλογα ή και τα δύο. Αυτό είναι όλο.

 

Στη σημερινή αγορά, η Fed, έχει προγραμματίσει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου να ανέρχεται μόλις στο 2%. Το συγκεκριμένο ποσοστό, αντιστοιχεί σε μισή ποσοστιαία μονάδα λιγότερη της ετήσιας πρόβλεψης για την δεκαετή πορεία του πληθωρισμού από την αγορά των ομολόγων. Συνήθως, σε ετήσια βάση, τα ομόλογα αποδίδουν περίπου 2% πάνω από τον πληθωρισμό. Τα ομόλογα, σήμερα, είναι κατά μαθηματικό τρόπο σχεδιασμένο και με την ακρίβεια ενός ελβετικού ρολογιού, για να χάνουν το 0,5% της αγοραστικής τους δύναμης, κάθε χρόνο.

 

Τα ομόλογα αυτά δεν μπορεί να υποτιμηθούν. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι εξωφρενικά υπερτιμημένα. Οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες αυτά τα ομόλογα δεν θα επιφέρουν απώλειες χρημάτων στους επενδυτές και σε πραγματικούς όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό για τα επόμενα 10 χρόνια είναι εάν ένα αποπληθωριστικό «κραχ» και μία ύφεση, προκαλέσουν σε απότομα καθοδική πορεία τις μετοχές.

 

5. Υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στην «άκρη» και περιμένουν να μπουν στην αμερικανική κεφαλαιαγορά

 

Μήπως έχετε ποτέ δει την ταινία του John Carpenter "The Thing" («Η Απειλή»); Πρόκειται για ταινία θρίλερ η οποία εκτυλίσσεται στην Ανταρκτική.

 

Το τέρας που έχει την μορφή εξωγήινου πλάσματος, απλά δεν πεθαίνει. Αν και προσπαθεί να το σκοτώσει ο πρωταγωνιστής του έργου (Kurt Russell), αυτό ξαναζωντανεύει και επανέρχεται.

 

Όταν, μάλιστα, επανεμφανίζεται ακρωτηριασμένο και αποκεφαλισμένο, ο ήρωας αυτός δυσκολεύεται να το πιστέψει.

 

Γνωρίζω ακριβώς πώς αισθάνεται. Ακριβώς το ίδιο αισθάνομαι όταν ακούω για το ρευστό χρήμα που «βρίσκεται στο περιθώριο» και περιμένει να μπει στο χρηματιστήριο για να το οδηγήσει υψηλότερα.

 

Θα το ακούσετε αυτό ακόμη και από ορισμένους λογικούς ανθρώπους. Και, περιέργως, όταν οι άλλοι επικρίνουν το εν λόγω επιχείρημα, συνήθως το κάνουν για μικρές τεχνικές λεπτομέρειες, ισχυριζόμενοι πως το χρήμα που υπάρχει στην άκρη, δεν είναι πραγματικά και τόσο πολύ όσο κάποιοι άλλοι νομίζουν.

 

Όχι, όχι, όχι. Το όλο επιχείρημα είναι λάθος.

 

Με λίγα λόγια: Κάθε φορά που κάποιος αγοράζει μία μετοχή, κάποιος άλλος την πουλάει. Αν η γιαγιά μας βάλει 10.000 δολάρια στη χρηματιστηριακή αγορά, κάποιος άλλος θα πάρει το ποσό αυτό.

 

Εάν αύριο αγοράσω με 470 δολάρια μία μετοχή της Apple, θα πρέπει να την αγοράσω από κάποιον άλλον. Πριν από τη συναλλαγή, θα είχα 470 δολάρια και εκείνος θα είχε ένα μερίδιο της Apple. Μετά τη συναλλαγή, θα είχα μία μετοχή της Apple και πως εκείνος 470 δολάρια.

 

Τελικά πόσα χρήματα θα μπουν «μέσα»; Μηδέν.

 

Αν δεν με πιστεύετε, δοκιμάστε το.

 

Επιμέλεια – Μετάφραση : e-fsw

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top