ztrade900x365

Στο πνεύμα των καιρών ο λιτός προϋπολογισμός της Ε.Ε.

Των Charlie Dunmore και Jan Strupczewski (RT)

Την Παρασκευή και μετά από 24 ώρες έντονων διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία - για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά – περικοπής του κοινού προϋπολογισμού τους, επιδιώκοντας να εξευμενίσουν τα εκατομμύρια συμπατριωτών στις χώρες τους που προσπαθούν να επιβιώσουν μεταξύ των εκάστοτε κυβερνητικών περικοπών και της οικονομικής ύφεσης.

Η αναμενόμενη συμφωνία πληροί τις απαιτήσεις των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών, όπως εκείνων της Βρετανίας και της Ολλανδίας που ήθελαν τη λιτότητα, με την παράλληλη διατήρηση των δαπανών για τις γεωργικές επιδοτήσεις και την υποδομή, ώστε να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις της Γαλλίας και της Πολωνίας.

Είναι η πρώτη, μακροπρόθεσμα, καθαρή μείωση προϋπολογισμού στην ιστορία της Ε.Ε., που αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 3% έναντι του τελευταίου προϋπολογισμού υπαγορεύοντας περικοπές δαπανών σε τομείς όπως η έρευνα, οι υποδομές, η γραφειοκρατία και η επιστήμη.

Τα «παζάρια» της τελευταίας στιγμής για τον ακριβή τρόπο επιμερισμού των € 960 δις ($ 1,3 δις) μεταξύ των ετών 2014 έως 2020, επικράτησαν στην όλη διαδικασία, πριν ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής, ανακοινώσει την οριστική επίτευξη της συμφωνίας των ηγετών.

«Η συμφωνία έκλεισε!» δήλωσε σε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Σε συνέντευξη Τύπου λίγο αργότερα, προσπαθώντας να παραμείνει ευδιάθετος και σε εγρήγορση μετά από σχεδόν 36 ώρες αϋπνίας, ο Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι η συμφωνία έκλεισε με έναν μετριοπαθή προϋπολογισμό που αντανακλά τους περιορισμούς στα δημόσια οικονομικά.

«Απλώς, δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική πραγματικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη, γι 'αυτό έπρεπε ο κοινοτικός προϋπολογισμός να είναι πιο λιτός» είπε, για να συνεχίσει: «Για πρώτη φορά, υπάρχει μία πραγματική τομή σε σχέση με το τελευταίο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.»

Η συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι πρωταγωνιστές - νομοθέτες έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους. Η εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής έγκρισης, είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετούς μήνες και να είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη.

Μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αφού αποσύρθηκαν για μία σύντομη ανάπαυση, επέστρεψαν για να αντιμετωπίσουν μία λίστα ερωτημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν το ζήτημα του πώς θα ικανοποιηθούν οι μικρότερες χώρες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία μεταξύ των 28 κρατών που διέπονται από τον προϋπολογισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανήσυχα εκλογικά τους σώματα, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης ήταν ανένδοτες στο γεγονός ότι καθώς οι ίδιες συρρικνώνουν τις δημόσιες δαπάνες στο εσωτερικό τους συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κάνει το ίδιο με την περικοπή των αντίστοιχων δαπανών.

Περίπου στα € 12 δις περικόπηκαν από την τελευταία πρόταση προϋπολογισμού, που πραγματοποιήθηκε σε μία Σύνοδο Κορυφής τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση από το αρχικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανέλθει στα € 85 δις. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι ήταν απογοητευμένος, αλλά καταλάβαινε το σκεπτικό αυτής της λογικής.

Ενώ ως μεμονωμένο νούμερο είναι τεράστιο, σε ετήσια βάση, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ανέρχεται μόλις στο 1% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Ε.Ε.

Οι περικοπές που συμφωνήθηκαν έπεσαν κυρίως στις δαπάνες για τις διασυνοριακές μεταφορές, την ενέργεια και τα έργα των τηλεπικοινωνιών, τα οποία μειώθηκαν κατά περισσότερο από € 11 δις. Οι μισθολογικές αποδοχές και τα προνόμια των υπαλλήλων της Ε.Ε. – κάτι που ανήκε στους κορυφαίους στόχους της Μεγάλης Βρετανίας - μειώθηκαν κατά περίπου € 1 δις.

Αποφεύχθηκαν περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες για τη γεωργία και υπήρξε μία αύξηση της τάξης περίπου € 1,5 δις για την αγροτική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της επταετίας, ικανοποιώντας τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Στενεύοντας το χάσμα

Ακόμη και με μία συμφωνία που υπαγορεύει περίπου το 40% των δαπανών να εξακολουθεί να είναι αφιερωμένο στην γεωργία, είναι κάτι που απογοητεύει πολλές βόρειες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες επιθυμούν έναν πιο δυναμικό προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αξιωματούχους έχουν εξασφαλιστεί χρήματα για τη λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, για την έρευνα και για τα διαρθρωτικά ταμεία ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια σε χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Υπήρχαν επίσης διατάξεις για πράσινες επενδύσεις και εγκρίθηκε η χορήγηση ενός πακέτου ύψους € 6 δις για τη σύσταση ενός ταμείου καταπολέμησης της ανεργίας των νέων μέσω προγραμμάτων μαθητείας σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Η συμφωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περαιτέρω εμπόδια, αρχής γενομένης από το Κοινοβούλιο του ευρωπαϊκού μπλοκ. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δεχθεί αυτόν τον ελλειμματικό προϋπολογισμό εφόσον εγκριθεί με αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο Βαν Ρομπάι ζήτησε από τα μέλη του Κοινοβουλίου να επιδείξουν υπευθυνότητα και να εξετάσουν προσεκτικά πριν αποφασίσουν την απόρριψη του σχεδίου δαπανών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ίδιος έχει έρθει σε ξεχωριστή επαφή με κάθε πολιτικό ηγέτη της Ε.Ε. για να αξιολογήσει που μπορεί να κυμανθεί το περίγραμμα μίας συμφωνίας.

Ωστόσο, η επίτευξη συμφωνίας δεν πρόκειται ποτέ να είναι μία απλή διαδικασία, δεδομένου ότι περιλαμβάνει επίσης λεπτές διαπραγματεύσεις ως προς το ύψος των χρημάτων που θα πρέπει να δίνονται στις χώρες – μέλη ως επιστροφές για τη χρηματοδοτική τους συμμετοχή - εισφορά στον προϋπολογισμό.

Η Δανία απέσπασε μία επιστροφή της τάξης των € 130 εκατομμυρίων το χρόνο, αλλά άλλες επιστροφές σε κάποιες άλλες περιπτώσεις κρατών είτε κουρεύτηκαν είτε δεν δόθηκαν ποτέ. Η Δημοκρατία της Τσεχίας ήταν ανάμεσα σε μία μικρή ομάδα χωρών που έδωσαν τη δική τους μάχη για να αποσπάσουν περισσότερα κονδύλια, κυρίως για την κατασκευή υποδομών.

Η Ε.Ε. υπολογίζει δύο μεγέθη στον προϋπολογισμό: Τις «δεσμεύσεις», μία παράμετρος που θέτει ένα ανώτατο όριο για το ποσό που μπορεί να καταβληθεί, και ένα χαμηλότερο μέγεθος σε ποσοστό, τις «πληρωμές» που δείχνει τί ποσό πραγματικά θα δαπανηθεί.

Η βασική εικόνα των πληρωμών στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε την Παρασκευή ήταν € 908 δις, ποσό αρκετά χαμηλό για να πείσει τη Βρετανία, η οποία επικεντρωμένη πιο πολύ στις «πληρωμές» παρά στις «δεσμεύσεις», πέτυχε μία ικανοποιητική συμφωνία.

Επιμέλεια – Μετάφραση : e-FSW

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top