ztrade900x365

Με reverse split η ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς


Σε αναμονή της ανακοίνωσης των όρων της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου βρίσκονται οι μέτοχοι της Τρ. Πειραιώς. Στους όρους που θα ανακοινωθούν, εκτός απροόπτου την Πέμπτη, εκτιμάται ότι θα συμπεριλαμβάνεται και η πραγματοποίηση reverse split.
 
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του Capital.gr, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αναμένεται να  συνεδριάσει την Τετάρτη και να προκρίνει τη διενέργεια reverse split με την αναλογία να τοποθετείται στο 10:1. Η τιμή διάθεσης της μετοχής στην ΑΜΚ τοποθετείται στα 1,30 ευρώ (βάσει του κινητού μέσου όρου 50 ημερών όπως αυτό διαμορφώθηκε χθες και με την προϋπόθεση ότι το reverse split θα είναι 10:1).

Την ίδια ώρα, η Τρ. Πειραιώς δείχνει να βαδίζει στα “χνάρια” της Alpha Bank, αφού τα μηνύματα για τη συμμετοχή παλαιών και νέων μετόχων στην αύξηση που ξεκινά σε λίγες ημέρες είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς ευελπιστεί πως θα αντλήσει τουλάχιστον 733 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να μην αναγκαστεί να εκδώσει μετατρέψιμα ομόλογα.

Το ενδιαφέρον που έχει συναντήσει η διοίκηση της τράπεζας στις επαφές με την επενδυτική κοινότητα είναι τέτοιο που έχει οδηγήσει ξένους οίκους να τοποθετήσουν έως και κάτω των 7 τις μετοχές που θα αναλογούν σε κάθε warrant. Αυτό σημαίνει ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων δεν αποκλείεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας, εδώ και αρκετό καιρό έχουν συγκεντρωθεί 570 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής αν επιλεγεί η χρήση των μετατρέψιμων ομολόγων. Επειδή, ωστόσο, τα CoCos θεωρούνται ακριβά, στόχος είναι η κάλυψη τουλάχιστον 733 εκατ. ευρώ.

Η μητρική της Millennium, BCP, θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Πειραιώς με το ποσό των 400 εκατ. ευρώ ενώ όπως είναι γνωστό, η γαλλική Societe Generale έχει προχωρήσει σε ανάλογη συμφωνία με τον ελληνικό τραπεζικό όμιλο για την απορρόφηση της Γενικής Tράπεζας και θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με το ποσό των 175 εκατ. ευρώ. Μόνο από τη συμμετοχή των δύο αυτών διεθνών τραπεζικών ομίλων, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη διασφαλίσει το ποσόν των 575 εκατ. ευρώ για την ΑΜΚ.

Για τα υπόλοιπα σχεδόν 200 εκατ. ευρώ ανώτερα διοικητικά στελέχη της τράπεζας είχαν επαφές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με funds και επιχειρηματίες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.

Η διαδικασία της ΑΜΚ, με reverse split, είναι ανάλογη αυτής που ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι η αποκοπή δικαιώματος και το reverse split θα γίνουν ταυτόχρονα, ενώ όπως και στην περίπτωση της ΕΤΕ, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς θα βρεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για τέσσερις συνεδριάσεις. Έτσι, η έναρξη διαπραγμάτευσης του δικαιώματος και της μετοχής τοποθετείται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Τέσσερις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες έχει προσλάβει ως συμβούλους για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Τράπεζα  Πρόκειται για τις Goldman Sachs, Barclays, Deutsche Bank και Bank of America-Merrill Lynch.
 
Η επιλογή του reverse split
 
Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων μέσω της συμμετοχής μεγάλων funds του εξωτερικού στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι ο βασικός λόγος που επιλέγεται η λύση του reverse split,σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΕΠΕΥ.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, τα μεγαλύτερα hedge funds αποφεύγουν τις επενδύσεις στις λεγόμενες “penny stocks”, τις μετοχές δηλαδή των οποίων η αξία κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Στην πλειονότητα, δε, των περιπτώσεων δεν μπαίνουν καν στον κόπο να εξετάσουν τα θεμελιώδη των εταιρειών. Μπορεί δηλαδή μία μετοχή να βρίσκεται στα 0,20 ευρώ και να είναι υγιέστατη αλλά να μην υπάρχει ενδιαφέρον από funds λόγω της τιμής.

Στις ΗΠΑ, η Securities and Exchange Commission ορίζει ως “penny stocks” τους τίτλους που διαπραγματεύονται κάτω από τα 5 δολάρια ανά μετοχή. Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις στις οποίες η SEC υποχρεώνει τις εισηγμένες να προχωρήσουν σε reverse split στην περίπτωση που η τιμή της μετοχής κινείται πολύ χαμηλά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προσθέτει πως οι πολύ μεγάλες τραπεζικές αυξήσεις έχουν ως αποτέλεσμα την ύπαρξη πολύ μεγάλου όγκου μετοχών στο ταμπλό, κυρίως όταν αρχίσουν να μπαίνουν και οι μετοχές του ΤΧΣ, με την εξάσκηση δηλαδή των warrants. “Με το reverse split καθίσταται εύλογα ευκολότερη η “διαχείριση” της μετοχής”, συμπληρώνει.

Εξάλλου, όταν θα μπουν στο ταμπλό και οι μετοχές από την ενάσκηση των warrants θα σημειωθεί τεράστιο overhung μετοχών. Είναι τεράστια η διαφορά στην ψυχολογία του επενδυτή όταν έχει 500 χιλ. μετοχές στο χαρτοφυλάκιό του, σε σχέση με όταν έχει 5 εκατ. μετοχές.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Πηγή:www.capital.gr

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top