ztrade900x365

Η “επόμενη ημέρα” των ελληνικών τραπεζικών μετοχών

  του Νικόλαου Ηρ. Γεωργιάδη (*)

Η πρόσφατη σημαντική άνοδος και στη συνέχεια έντονη διακύμανση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών ενόψει και εν μέσω αυξήσεων του μετοχικού τους κεφαλαίου έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τις ηγέτιδες μετοχές της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Ιστορικά, στη διάρκεια των τελευταίων 20-30 ετών, οι τραπεζικές μετοχές διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο και αποτέλεσαν το βαρόμετρο της πορείας ολόκληρης της εγχώριας αγοράς μετοχών.

 

 Στην παρούσα φάση, με τις αποτιμήσεις των τραπεζών να έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα των τελευταίων δεκαετιών και με την προοπτική των θεμελιωδών τους μεγεθών να τίθεται σε σοβαρή αμφισβήτηση από την εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα, προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα για την “επόμενη ημέρα” των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.

 

 Όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις διερεύνησης των καθοριστικών παραγόντων μιας πορείας στο μέλλον, υπάρχουν δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Αναφορικά με τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές, οι παράγοντες που τις επηρεάζουν δύναται να έχουν “διπλή” όψη ανάλογα με την “μεγάλη εικόνα” που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες ή και τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στην αγορά μετοχών.

 

Ειδικότερα, από τη “συντηρητική” πλευρά των προς διερεύνηση καθοριστικών παραγόντων της πορείας των τραπεζικών μετοχών, τα ερωτήματα τα οποία ανακύπτουν είναι τα ακόλουθα:

 

 --  Μετά από τις σημαντικές σε μέγεθος και κρίσιμες από πλευράς χρονικής στιγμής αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, τι είδους προσφορά ή ζήτηση θα υπάρξει για τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές τους και πόσο θα επηρεάσει τις αποτιμήσεις; Μακροπρόθεσμα, η εξάσκηση των warrants η οποία αυξάνει τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές των τραπεζών δημιουργεί αρνητικές προϋποθέσεις; Το reverse split θα είναι μία λύση προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των κυκλοφορούντων μετοχών και τις “πληθωριστικές” επιδράσεις των αυξήσεων κεφαλαίου;

 

 --  Από ποια χρονική περίοδο ή οικονομική χρήση οι τράπεζες θα μπορούν να επιδεικνύουν υγιή θεμελιώδη μεγέθη και κερδοφορία με χαμηλό επίπεδο επισφαλειών και προβλέψεων, αντίστοιχο ή αρκετά συγκρίσιμο με εκείνο προ της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης; Σήμερα, οι βασικές και συστημικές πλέον τράπεζες δεν βρίσκονται σε θέση να δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους της μέσω μιας υγιούς διαδικασίας κερδοφορίας.

 

 --  Αν συνεχισθεί η εγχώρια οικονομική ύφεση, ή αν μετριασθεί αλλά δεν έρθει η πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη, αυτό θα συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στα θεμελιώδη μεγέθη των εγχώριων τραπεζών; Θα μπορούσε αυτό με τη σειρά του να σημαίνει ότι σε μια τέτοια συγκυρία, οι τράπεζες θα χρειάζονταν νέα ανακεφαλαιοποίηση στο μέλλον; Σε ποιο βαθμό είναι εφικτή μια νέα ανακεφαλαιοποίηση;

 

 Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η πιο ευνοϊκή ή θετικότερη προσέγγιση της μελλοντικής πορείας των ελληνικών τραπεζών. Ειδικότερα, τα ακόλουθα σημεία μπορούν να επισημανθούν:

 

 --  Αν υπάρξει σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το β’ εξάμηνο του έτους 2014, ενδέχεται οι τράπεζες να προεξοφλήσουν την εξέλιξη αυτή αρκετούς μήνες νωρίτερα ίσως και μέσα στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 2013.

 

 --  Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου των τραπεζών δείχνουν μια ελαφρά και υπό ερωτηματικά αναστροφή των δυσμενών θεμελιωδών επιδόσεων των προηγούμενων τριμήνων, κυρίως σε επίπεδο “δημιουργίας” επισφαλειών. Βέβαια θα χρειασθούν ακόμη αρκετά τρίμηνα για να επαληθευθεί η πιθανότητα αν θα υπάρξει αντιστροφή και όχι απλή αναστροφή.

 

 --  Η επαναγορά ομολόγων που έκαναν ορισμένες τράπεζες δημιουργεί προϋποθέσεις πιθανών κεφαλαιακών κερδών αν οι τιμές των ομολόγων αυξηθούν στο μέλλον λόγω της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και της επακόλουθης βελτίωσης των προοπτικών της συνολικά.

 

 Δεν είναι εύκολο στην τρέχουσα περίοδο να προβλεφθεί με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ποιες δυνάμεις θα επικρατήσουν, και τελικά θα προσδιορίσουν τη μελλοντική πορεία των τραπεζικών μετοχών. Μια σχετικά “μετριοπαθής” εκτίμηση που μπορεί να γίνει είναι η ακόλουθη: Με το σενάριο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας να εκτιμάται από αρκετούς παρατηρητές και αναλυτές στην παρούσα φάση στο 50% των πιθανοτήτων, το σενάριο να βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης στο τέλος του έτους 2013 υψηλότερα από ότι στις αρχές, θα μπορούσε να εκτιμηθεί τουλάχιστον στο 60% των πιθανοτήτων.

 

       ΕΤΕ, Τελευταίοι 6 μήνες (σε ευρώ)

 

 

    ALPHA BANK, Τελευταίοι 6 μήνες (σε ευρώ)

 

 

    ΤΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Τελευταίοι 6 μήνες (σε ευρώ)

 

(*) Πιστοποιημένος Αναλυτής, VRS

 

 

 

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top