ztrade900x365

Spiegel : “H Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Βουλγαρία”

Του Γιώργου Χρηστίδη (SP)

 

Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα και με όλα τα μάτια να είναι στραμμένα στην Ιταλία, η Ελλάδα αισθάνεται πως έχει λίγα πράγματα να φοβηθεί.

Ωστόσο, οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει και οι προσπάθειες για περαιτέρω «σφίξιμο της ζώνης» φαίνεται να έχουν παραλύσει. Οι πολιτικοί παίζουν με το χρόνο και με την ελπίδα για φρέσκο ​​χρήμα.

 

Η αποστολή της τρόικας έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Δεν υπάρχουν τίτλοι πρωτοσέλιδων που να προειδοποιούν για νέα επώδυνα αιτήματα των διεθνών πιστωτών προς την Ελλάδα αλλά ούτε και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που να απευθύνουν έκκληση ενότητας στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό με σκοπό τη στήριξη των αντιλαϊκών μέτρων.

Επίσης δεν υπάρχει κανένας υπερβολικός φόβος για την έλευση μίας μακράς και παρατεταμένης διαδικασίας αξιολόγησης, γεμάτη υπονοούμενα που να οδηγούν σε καταστροφική στάση πληρωμών ή σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

 

Προς το παρόν, η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιταλία. Μετά την πανωλεθρία των εκλογών εκεί, έχουν αναζωπυρωθεί ανησυχίες ότι η κρίση του ευρώ θα μπορούσε να επιστρέψει.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση είναι βέβαιη πως ο έλεγχος που ξεκίνησε την Δευτέρα από την τρόικα - που αποτελείται από υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) - θα έχει τελειώσει έως τις 10 Μαρτίου και θα εγκρίνει την αποδέσμευση των επόμενων δύο ενισχυτικών δόσεων διάσωσης - € 2,8 εκατομμύρια τον Μάρτιο και ένα επιπλέον ποσό ύψους € 6 εκατομμυρίων που θα εκταμιευθεί τον Απρίλιο.

Κανείς δεν φαίνεται να φοβάται μία ενδεχόμενη επανάληψη του δράματος της προηγούμενης επιθεώρησης της τρόικας, η οποία διήρκεσε πέντε ολόκληρους μήνες.

 

Αντίθετα, η κυβέρνηση της Αθήνας περνάει στην αντεπίθεση αυτή τη φορά, παρουσιάζοντας τη δική της λίστα αιτημάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πιέσει τους δανειστές να συμφωνήσουν σε αυτό τον κατάλογο παραχωρήσεων που ελπίζει πως θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Τα εν λόγω αιτήματα περιλαμβάνουν την επιβολή ενός χαμηλότερου συντελεστή Φ.Π.Α. ή λιγότερης φορολογία επί των πωλήσεων ή μικρότερου Φ.Π.Α. για τα εστιατόρια, την κατανομή των κονδυλίων της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της ανεργίας και ένα νέο νόμο με στόχο να καταστήσει τη ζωή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ευκολότερη.

 

Η πορεία χαλαρότερων μεταρρυθμίσεων

 

Δεδομένης όμως της υφιστάμενης κατάστασης, ο εφησυχασμός αυτός είναι αβάσιμος. Η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση και αναμένεται να συρρικνωθεί κατά επιπλέον 4,5% επί του Α.Ε.Π. το 2013.

Οι τελευταίες στατιστικές δείχνουν πως το 27% των Ελλήνων είναι άνεργοι, και μεταξύ αυτών κάτω από την ηλικία των 24, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 62%. Πολλοί είναι εκείνοι που είναι ήδη έντρομοι από το «σύνδρομο της Βουλγαρίας» παραλληλίζοντας τη βία στους δρόμους και τις διαδηλώσεις εναντίον της που κλυδώνισαν την κυβέρνηση της βόρειας γείτονας χώρας της Ελλάδας.

 

Επιπρόσθετα, έχει γίνει όλο και πιο σαφές πως η κυβέρνηση στην Αθήνα, αδυνατεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί.

 

  • Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα εξασφαλίσει έσοδα ύψους € 2,5 δις έως τα τέλη του 2013. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει την κρατική μονοπωλιακή εταιρεία διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ) και τα περιουσιακά στοιχεία του φυσικού αερίου πριν από το καλοκαίρι. Ωστόσο, δεδομένων των θλιβερών επιδόσεων, η αισιοδοξία είναι αβάσιμη. Τα συνολικά έσοδα μέχρι τώρα για όλες τις προηγούμενες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, έχουν φέρει στα κρατικά ταμεία το πενιχρό ποσό της τάξης των € 2 δις, καθιστώντας το στόχο που έχει τεθεί για το 2020 τα δημόσια έσοδα να διαμορφωθούν στα € 25 δις, να φαίνεται όλο και πιο ανέφικτος.

 

  • Ακόμη και η πώληση των εταιρειών που έχουν επονομαστεί ως τα «διαμάντια του στέμματος» από εκείνες τις εταιρείες που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και έχουν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, είναι γεμάτη παγίδες. Ο ΟΠΑΠ καθώς χαρακτηρίζεται ως μία «αγελάδα παραγωγής χρήματος», πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να πουλήσει μία από τις λίγες εταιρείες που πραγματικά φέρνει ρευστό. Επιπλέον, εταιρείες – γίγαντες διεξαγωγής στοιχημάτων όπως η Stanleybet, η SportingBet και η William Hill, επιδιώκουν να αμφισβητήσουν τη δικαστική απόφαση για την άσκηση μονοπωλίου από τον ΟΠΑΠ, έτσι όπως προέκυψε από το Συμβούλιο της ελληνικής Επικρατείας, που είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν το δικαστήριο θα αναλάβει την υπόθεση. Στην αναμονή μίας απόφασης, οι επενδυτές μπορεί να είναι απρόθυμοι να συμμετάσχουν στην πώληση ή να μειώσουν σημαντικά τις προσφορές τους.

 

  • Διαφορετικά αλλά εξίσου σοβαρά είναι τα προβλήματα στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ. Η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom και η Sintez είναι μεταξύ των διαγωνιζομένων εταιρειών για την απόκτησή τους, αφυπνίζοντας τόσο την αντίσταση της Ε.Ε. όσο και των Η.Π.Α. οι οποίες θέλουν να κρατήσουν μακριά την Μόσχα από τις πολύτιμες πηγές ενέργειας της Ευρώπης.

 

  • Επίσης δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος ούτε στο θέμα του περιορισμού του ελληνικού δημοσίου τομέα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του προγράμματος διάσωσης, ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να συρρικνωθεί κατά 25.000 άτομα μέχρι τα τέλη του έτους, εκ των οποίων τα μισά από αυτά θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει έως τον Ιούνιο. Μέχρι στιγμής, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μόνο 2.000 εργαζόμενοι (που σημαίνει ότι θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους για ένα χρόνο και θα πρέπει να απολυθούν, εάν δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση του δημοσίου μέχρι το τέλος της 12μηνης αυτής περιόδου που θα παραμένουν σε διαθεσιμότητα). Τα δικαστήρια έχουν συχνά ανατρέψει αποφάσεις που λαμβάνονται σύμφωνα με την παρούσα διάταξη και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερο από το ήμισυ των εν λόγω εργαζομένων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, επέστρεψε στις παλιές θέσεις τους. Τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι από τους 500 εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης που είχαν έχουν τεθεί υπό αυτό το καθεστώς, οι 300 έχουν ξανακερδίσει τη δουλειά τους με δικαστική απόφαση ή μέσω της λήψης προσωρινών μέτρων.

 

Πώς μπορεί, λοιπόν, να εξηγηθεί αυτός ο νέος εφησυχασμός της ελληνικής πλευράς;

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι εάν η κυβέρνηση καταφέρει να παραμείνει μέχρι τον Ιούνιο στο πηδάλιο της χώρας, τότε η Ελλάδα θα «βγει από το δάσος».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια γεύματος που παραχώρησε στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος δήλωσε: «Εάν κρατήσουμε γερά και τα καταφέρουμε το καλοκαίρι, τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε».

Καθώς ένας αριθμός - ρεκόρ τουριστών αναμένεται φέτος στην Ελλάδα, ο Σαμαράς υπολογίζει ότι μία καλή θερινή περίοδος, θα δώσει ώθηση στην οικονομία. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί στην Αθήνα μετρούν ανυπόμονα τον αριθμό των ημερών μέχρι τη διεξαγωγή των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών τον Σεπτέμβριο.

 

Οι προσδοκίες είναι υψηλές καθώς προσβλέπουν στο σχηματισμό μίας νεοσύστατης γερμανικής κυβέρνησης η οποία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα δεύτερο γύρο κούρεμα του χρέους επιβάλλοντας ζημιές στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης αλλά από την άλλη θα ήταν σε θέση να καταστήσει το εκρηκτικό χρέος της Ελλάδας, βιώσιμο.

 Ακόμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι πολλά μπορούν να συμβούν μέσα σε έξι μήνες.

Θέλει να διατηρήσει την καλή αξιοπιστία της κυβέρνησης του, που φαίνεται να απολαμβάνει στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και να ασχοληθεί με την κακοδιοίκηση στο εσωτερικό του κράτους.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ήδη δηλώσει ότι η τρόικα αναμένεται να απαιτήσει άμεσα απολύσεις εάν δεν εφαρμοστούν οι διατάξεις της διάσωσης για τη μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα.

Η Αθήνα εξακολουθεί να επιμένει πως η μείωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω των συνταξιοδοτήσεων και της αποπομπής των διεφθαρμένων δημοσίων υπαλλήλων.

Ακόμα, ο Σαμαράς φαίνεται να χάνει την υπομονή του. Έχει εκφράσει δημόσια την απογοήτευσή του για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και ένας ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών.

Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, αναμένεται να αντικαταστήσει εκείνους τους Υπουργούς οι οποίοι έχουν αποδειχθεί ανίκανοι, απρόθυμοι, ή και τα δύο, για την εφαρμογή των όρων της διάσωσης. Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός αναμένεται στις αρχές Μαρτίου.

 

Επιμέλεια – Μετάφραση : e-fsw

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top