ztrade900x365

Τα ξένα κεφάλαια επιστρέφουν στην Ελλάδα

Των Stelios Bouras και Philip Pangalos (WSJ)

 

Οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα καθώς οι φόβοι εξόδου από την ευρωζώνη υποχωρούν, σηματοδοτώντας ένα πιθανό σημείο καμπής στην - τριετούς διάρκειας - κρίση χρέους της χώρας.

 

Εν μέσω μίας γενικά αυξανόμενης προθυμίας των επενδυτών να αγοράσουν πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο, όλα τα ελληνικά assets από την αγορά του εγχώριου real estate έως την αντίστοιχη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας βρίσκουν αγοραστές, διαμορφώνοντας ένα πολλά υποσχόμενο κλίμα επενδύσεων σε μία οικονομία η οποία στερείται μετρητών.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2012 μία σταθερή ροή κεφαλαίων ύψους € 109 εκατομμυρίων έλαβε χώρα στην ελληνική κεφαλαιαγορά ακολουθούμενη από μία επιπρόσθετη εισροή € 27,6 εκατομμυρίων τον φετινό Ιανουάριο. Οι συγκεκριμένες χρηματικές εισροές βοήθησαν σημαντικά τον χρηματιστηριακό δείκτη της Αθήνας να διαγράψει άνοδο της τάξης του 33,4% το περασμένο έτος, διαμορφώνοντας –παραδόξως - την καλύτερη επίδοση χρηματιστηριακής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά το 2013 ο Γενικός Δείκτης της χώρας έχει βρεθεί σε ένα επιπρόσθετο +10,51% αγγίζοντας τις 1.003,32 μονάδες, αν και παραμένει πολύ μακριά από τα υψηλά των 6.355 μονάδων που πέτυχε πριν από ένα διάστημα 12 και πλέον, ετών.

 

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν. Οι αποδόσεις των λίγων κρατικών ομολόγων που έχουν παραμείνει σε χέρια ιδιωτών μετά από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους την περασμένη άνοιξη, έχουν τις τελευταίες εβδομάδες βυθιστεί σε επίπεδα που εμφανίστηκαν για τελευταία φορά στα τέλη του 2010, τη χρονιά που η Ελλάδα πήρε το πρώτο πακέτο βοήθειας στα πλαίσια του σχεδίου διάσωσής της. Και για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, οι ελληνικές εταιρείες είναι σε θέση να εκδώσουν ομόλογα.

 

Όλο αυτό σηματοδοτεί μία ριζική αλλαγή από ό,τι έξι μήνες πριν, όταν οι φόβοι για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη αναστάτωναν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και έκλειναν την πρόσβαση της Ελλάδας σε αυτές. Τώρα, μία νέα αίσθηση εμπιστοσύνης στη χώρα και στην κυβέρνησή της, σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από δίνη της.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, παρά την πτώση των εσόδων λόγω της απότομης ύφεσης της χώρας, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2012 μειώθηκε σύμφωνα με τους στόχους στα € 12,9 δις από τα € 19,7 δις που ανέρχονταν πέρυσι.

 

Οι επενδυτές πιστεύουν πλέον «με έναν διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν» στην ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης από τους διεθνείς πιστωτές της ως αποτέλεσμα ανανέωσης του κλίματος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, δήλωσε ο Richard Deitz, Πρόεδρος του “VR Capital Group”, ενός hedge fund που ειδικεύεται στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μειωμένης αξίας (distressed assets).

 

«Ήμασταν επενδυτές στην Ελλάδα, και θα συνεχίζουμε να βλέπουμε την Ελλάδα ως πηγή επενδυτικών ευκαιριών», είπε, χωρίς να αποκαλύψει συγκεκριμένες επενδύσεις.

 

Θα πρέπει όμως να θεωρήσουμε σίγουρο το ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων στην περίπτωση που επιδεινωθούν εκ νέου κοινωνικές ή πολιτικές εντάσεις εκτροχιάζοντας το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων του εύθραυστου τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού.

 

Πράγματι, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,5% φέτος και η ανεργία βρίσκεται ήδη στο εντυπωσιακό ποσοστό του 27%. Περισσότερα από 9 στα 10 νοικοκυριά έχουν δει σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος από την έναρξη της κρίσης το 2010, ενώ οι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν εντός του 2013, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

 

Ένας άλλος κίνδυνος, αποτελεί το ενδεχόμενο να προκύψει κάποιο πρόβλημα σε άλλη χώρα της ευρωζώνης το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφάλειας. Η κορύφωση και το ξέσπασμα ενός πολιτικού σκανδάλου που εδώ και καιρό τρέφεται σταδιακά στην Ισπανία και οι προοπτικές των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα στο εσωτερικό της, αποτελούν τις μεγαλύτερες από αυτές τις ανησυχίες. Και οι δύο χώρες έχουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα.

 

Επιπρόσθετα, υπάρχουν ευρύτερες ανησυχίες για την οικονομική «υγεία» των 17 χωρών – μελών του ενιαίου νομισματικού μπλοκ. Όταν οι αρχικές προβλέψεις του Φεβρουαρίου για μείωση του δείκτη PMI της ευρωζώνης υποχώρησαν σε χαμηλά διμήνου, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ξέφυγαν. Οι ελληνικές μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από το ποσοστό του 4%.

 

Προς το παρόν, όμως, οι επενδυτές εμφανίζονται να επικεντρώνονται στην καλή είδηση, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους € 49,2 εκατομμυρίων το οποίο οι ηγέτες της ευρωζώνης υπέγραψαν τον Δεκέμβριο και που διατέθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών αλλά και για τη χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών, όπως οι πληρωμές μισθών και συντάξεων. Ο δείκτης εμπιστοσύνης βρίσκεται κοντά στα υψηλά διετίας, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν συγκεντρώσει περίπου € 15 δις σε νέες καταθέσεις από τον Ιούνιο οι οποίες προήλθαν από τους τότε νευρικούς καταθέτες και η κυβέρνηση πέτυχε τους περυσινούς δημοσιονομικούς στόχους για πρώτη φορά από την εκδήλωση της κρίσης.

 

Η βελτίωση των συνθηκών της αγοράς οδήγησε τις ελληνικές ρυθμιστικές αρχές τον περασμένο μήνα να άρουν σε μεγάλο βαθμό την – 17μηνης διάρκειας – απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων (short selling) σε μετοχές, καθιστώντας δυσκολότερο το επενδυτικό bet για πτώση των τιμών των κινητών αξιών.

 

Στις αγορές του χρέους, ένα τριετές «πάγωμα» των πωλήσεων των ελληνικών ομολόγων έχει αρχίσει να «λιώνει».

 

Ο Ο.Τ.Ε. ως θυγατρική πλέον της “Deutsche Telekom AG” άντλησε € 700 εκατομμύρια μέσω της έκδοσης κοινοπρακτικού πενταετούς ομολόγου στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Επιπλέον, η ελληνική εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων ΦΑΓΕ εξέδωσε ομόλογα αξίας $ 250 εκατομμυρίων το Δεκέμβριο και η εταιρεία ΤΙΤΑΝ προχώρησε στην έκδοση ομολόγων συνολικής αξίας € 200 εκατομμυρίων τον Ιανουάριο. Τον μήνα που σήμερα φεύγει, η Eurobank Ergasias Α.Ε., η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα βάσει περιουσιακών στοιχείων, δανείστηκε € 6 δις μέσω της ευρωπαϊκής διατραπεζικής αγοράς, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια όταν και για τελευταία φορά οι ξένες τράπεζες ήταν πρόθυμες να δανείσουν σε μία ελληνική τράπεζα.

 

Τα ξένα “private-equity fundsστρέφουν την προσοχή τους στην Ελλάδα. Πολλά δίνουν τη δική τους μάχη για τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του μονοπωλίου των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα της ΟΠΑΠ Α.Ε., ενώ το fund NCH Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη δαπάνησε € 100 εκατομμύρια για την απόκτηση της κρατικής παραθαλάσσιας ιδιοκτησίας που περιλαμβάνει περίπου 5,3 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια στο τουριστικό νησί της Κέρκυρας. Τον Ιανουάριο, η “Rhone Capital” υπέβαλε προσφορά εξαγοράς της ελληνικής S & B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., μίας παλιάς οικογενειακής εταιρείας που μετρά έναν αιώνα ζωής την οποία πρόταση τώρα, η τελευταία εξετάζει ως ενδεχόμενο.

 

Ένας μικρός αριθμός ξένων πολυεθνικών έχει αρχίσει να επενδύει, ωθούμενες από το επίπεδο του ελληνικού κόστους εργασίας καθώς έχει πέσει κατά 1/4 περίπου από την αρχή της κρίσης.

 

Στα δυτικά της Αθήνας, η αμερικανική εταιρεία - γίγαντας παραγωγής καπνού, η Philip Morris International μόλις έχει ξεκινήσει να χτίζει μία γραμμή παραγωγής αξίας € 3 εκατομμυρίων για την κάλυψη κυρίως των αναγκών της ελληνικής αγοράς με σκοπό την ενδεχόμενη εξαγωγή του παραγόμενου προϊόντος της.

 

«Αναμένουμε τη δυναμική της αγοράς να βελτιωθεί όταν η οικονομία ενισχύσει την αύξηση του ρυθμού απασχόλησης» δήλωσε η Julie Söderlund εκπρόσωπος της εταιρείας.

 

Μία άλλη επίσης τεράστια εταιρεία παραγωγής καταναλωτικών αγαθών η Unilever μεταφέρει την παραγωγή 110 προϊόντων της στην Ελλάδα ως επί το πλείστον από άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

 

«Πιστεύουμε ότι η επένδυση στην παρούσα χρονική στιγμή, θα αποδώσει καρπούς όταν η κρίση τελειώσει επιτέλους», δήλωσε ο Σπύρος Δεσύλλας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas. Για τον ίδιο η Ελλάδα «είναι τώρα πολύ πιο ελκυστική για άμεσες ξένες επενδύσεις».

 

Επιμέλεια – Μετάφραση : e-fsw

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top