ztrade900x365

Οι Ρώσοι θα πληρώσουν την κυπριακή διάσωση

Aναδημοσίευση από Spiegel

 

Οι ξένοι επενδυτές και οι πλούσιοι Κύπριοι μπορούν να κληθούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης του χρέους το οποίο μαστίζει την Κύπρο. Δύο εκθέσεις δείχνουν ότι οι χώρες της Ε.Ε. που «τρέχουν» το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας εξετάζουν μια επιλογή ελάφρυνση του χρέους που να περιλαμβάνει την επιβολή ζημιών στους οικονομικά εύρωστους Ρώσους ως κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών εντός των ορίων του πιστωτικού χώρου της Κύπρου.

 

Κατά τις διαπραγματεύσεις ενός σχεδίου διάσωσης για το εν λόγω θέμα, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να πιέζει την υποχρεωτική συμμετοχή των τραπεζών και των πελατών τους στα πλαίσια ενός σχεδίου διάσωσης που θα μπορούσε να πλήξει και πλούσιους Ρώσους. Η άκρως αμφιλεγόμενη κίνηση θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο για τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να προωθήσει την έγκριση ενός πακέτου βοήθειας μέσω του γερμανικού κοινοβουλίου, όπου προς το παρόν δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία.

 

Οι γερμανικές εφημερίδες Handelsblatt και Süddeutsche Zeitung αναφέρθηκαν την Παρασκευή σε ανώνυμες πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις, πως μελετάται το ενδεχόμενο μερικά από τα ανεξόφλητα χρέη των τραπεζών να μετατραπούν σε συμμετοχές σε αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

 

Η πιο ριζοσπαστική επιλογή θα ήταν να αξιοποιηθούν άμεσα τα χρήματα που έχουν κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και εκείνων των πλουσίων Ρώσων. Η Handelsblatt αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες διίστανται σε εκείνους που υποστηρίζουν την πρόταση του λεγόμενου bail in (επιβολή ζημιών για τη διάσωση) και σε πολλούς που το όλο εγχείρημα το βλέπουν με σκεπτικισμό. Κάποιο άλλοι εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο δραματικό βήμα θα μπορούσε να ταρακουνήσει των αξιοπιστία των χρηματοπιστωτικών αγορών στη ζώνη του ευρώ και να απομακρύνει τους επενδυτές από τις χώρες που μαστίζονται από την κρίση. Παρ 'όλα αυτά, αναφέρθηκε πως η συζήτηση για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως € 17,5 δις ($ 23,1 δις), προκειμένου να σταθεροποιηθούν ο εγχώριος χρηματοπιστωτικός τομέα και τα δημόσια οικονομικά. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της χώρας ως εκείνη του φορολογικού παραδείσου, ειδικά για τους πλούσιους Ρώσους, οι δυνητικοί δότες έχουν απομακρυνθεί από το ενδεχόμενο παροχής ταχείας βοήθειας. Με τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για αυτό το φθινόπωρο, η γερμανική κυβέρνηση δεν βιάζεται καθόλου να θέσει το πακέτο βοήθειας σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

 

Με το θέμα των πακέτων διάσωσης να μην είναι και τα πλέον δημοφιλή στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού της, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να στηριχθεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης για να περάσει οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης. Αυτή η στήριξη είναι απίθανο να συμβεί χωρίς παραχωρήσεις, η κυριότερη είναι το αίτημα του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ότι η Κύπρος θα πρέπει να εγκαταλείψει τις χαλαρές φορολογικές της πολιτικές που έχουν καταστήσει το εσωτερικό της ως ένα καταφύγιο για τους ξένους επενδυτές. Ανερχόμενος, σήμερα, στο 10%, η Κύπρος έχει το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή εντός της ευρωζώνης, ενώ είναι πολύ χαμηλότερος από ό, τι σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, όπου εκεί ο εν λόγω συντελεστής ανέρχεται σε 29% και 33% αντίστοιχα. Η Γερμανία έχει επανειλημμένα πιέσει την Κύπρο πιέσεις να αυξήσει την φορολογία στις επιχειρήσεις.

 

Εκτιμάται πως το ξέπλυμα χρήματος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, και υπάρχει η πεποίθηση από αμφίβολης προέλευσης πηγές, ότι οι Ρώσοι έχουν καταθέσει δισεκατομμύρια ευρώ από τα περιουσιακά τους στοιχεία στο νησί.

 

«Περισσότερο Κομψές» Λύσεις

 

Επιπλέον, οι εφημερίδες ανέφεραν, οι χώρες που θα δώσουν το εν λόγω σχέδιο διάσωσης θα δημιουργήσουν ένα άλλο πρόβλημα. Στην περίπτωση ενός πακέτου βοήθειας ύψους € 17,5 δις, το κυπριακό έλλειμμα θα ανέλθει έως το 140% επί του Α.Ε.Π. – ποσοστό πολύ πάνω από το 120% όπου εκεί συμπεραίνεται πως το χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αυτό ώθησε το Δ.Ν.Τ. να πιέσει για τη συμμετοχή στο σχέδιο διάσωσης εκ μέρους των καταθετών και των πιστωτών των τραπεζών, προκειμένου να μειωθεί το μέγεθος της συνολικής διάσωσης. Όμως, η επιλογή αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νομικές διαφορές στις χώρες των οποίων οι καταθέτες έχουν ζημιωθεί.

 

Πηγές από τις Βρυξέλλες, δήλωσαν ότι η ευρωζώνη πρέπει επίσης να λάβει υπόψη την οικονομική σταθερότητα της νομισματικής ζώνης. Ένας πιθανός τρόπος αντιμετώπισης μίας διάσωσης θα μπορούσε επίσης να εξασφαλίσει ότι οι καταθέσεις των Κυπρίων δεν θα πειραχτούν - και ότι μόνο οι αντίστοιχες των ξένων καταθετών, θα είναι μέρος της περικοπής του χρέους. Παρά το γεγονός ότι αυτό εκτός του ότι θα ενθάρρυνε τις ανησυχίες για ξέπλυμα ρωσικού χρήματος, θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης τη Μόσχα, σε μία περίοδο κατά την οποία τα μέλη της ευρωζώνης έχουν ενθαρρύνει τη Ρωσία να συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.

 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Süddeutsche, εξετάζονται επίσης «πιο κομψές» λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών αυξήσεων. Οι υψηλότεροι φόροι για τις επιχειρήσεις, οι αποδόσεις του κεφαλαίου και του φόρου περιουσίας, τίθενται υπό εξέταση.

 

Οι προβληματισμοί σχετικά με την επιβολή ενός πιθανού φόρου περιουσίας θα σήμαινε ότι οι πλούσιοι Κύπριοι πολίτες θα πρέπει επίσης να αναγκαστεί να συμμετάσχουν στο πακέτο διάσωσης. Πρόσφατα, η Ε.Κ.Τ., μαζί με τις 17 κεντρικές τράπεζες των κρατών – μελών της ζώνης του ευρώ, συνέταξαν μία – αδημοσίευτη ακόμα μελέτη που δείχνει ότι ο κατά κεφαλήν πλούτος στην Κύπρο είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη, και μπροστά από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

 

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αξιωματούχοι με την τρόικα, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ., ελπίζουν να αρχίσουν συνομιλίες σύντομα με τη νέα κυβέρνηση της χώρας με την ελπίδα της λήψης απόφασης μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

 

Επιμέλεια – Μετάφραση : e-fsw

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top