ztrade900x365

Φρούδες οι ελπίδες για “ειρήνη” από τη Μόσχα

Αναδημοσίευση από Economictimes

 

Οι Υπουργοί Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου μπορεί να υποσχέθηκαν να μην υποτιμήσουν το νόμισμά τους για να βοηθήσουν τις εξαγωγές, η υπόσχεση όμως αυτή θα συμβάλλει ελάχιστα για να κρατηθούν σταθερές οι συναλλαγματικές ισοτιμίες.

 

Ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών του G20 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών μπορεί να υποσχέθηκαν ότι δεν θα υποτιμήσουν τα νομίσματά τους άμεσα, δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις όταν οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν εκ νέου τη διοχέτευση χρημάτων στις εγχώριες οικονομίες τους.

 

«Θα αποφύγουμε την ανταγωνιστική υποτίμηση. Δεν θα στοχεύουμε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς σκοπούς» ήταν η κοινή δήλωση στην οποία προέβησαν μετά το τέλος των διήμερων συνομιλιών τους στη Μόσχα την Παρασκευή και το Σάββατο.

 

Όμως η – υπερ του δέοντος - χαλαρή νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. (Fed) ή της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, με στόχο να βοηθήσουν τις εγχώριες οικονομίες τους να αναπτυχθούν, είναι εκείνες οι αιτίες που πιέζουν το δολάριο και το γεν και πυροδότησαν την όλη συζήτηση περί ανταγωνιστικής υποτίμησης.

 

Η τάση αυτή είναι απίθανο να αλλάξει, κάτι που η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές έσπευσαν να προειδοποιήσουν για το αντίθετο στη Μόσχα.

 

Ο Μπεν Μπερνάνκε επικεφαλής της Fed δήλωσε την Παρασκευή ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τα εγχώρια εργαλεία πολιτικής για την προώθηση της υλοποίησης των εγχώριων στόχων».

 

Το Τόκιο με τη σειρά του επιμένει ότι η δέσμευση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να ξεκινήσει και να αγοράζει απεριόριστα ποσά κρατικών ομολόγων αποτελεί μία εμφανώς καθαρή στάση βοήθειας στην αντιμετώπιση της συρρίκνωσης της οικονομίας της και για να βγει η χώρα από την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει.

 

Το γκρουπ των χωρών – μελών του G20 συμφώνησε πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με αυτές τις πολιτικές. Αλλά μία υποτίμηση ενός νομίσματος, είτε εκούσια είτε απλά ως παρενέργεια της νομισματικής πολιτικής, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως ενέργεια υποτίμησης. Είτε ανταγωνιστικό το αποκαλέσουμε είτε κάπως αλλιώς, δεν παύει να χαρακτηρίζει την πρόθεση που κρύβεται πίσω από την κίνηση αυτή.

 

Ο Υπουργός Οικονομικών του Καναδά Τζίμ Φλάχερτι, ζήτησε από τη Σύνοδο του G20 και μετά το τέλος των συνομιλιών πώς μπορούν να διακρίνουν εάν η νομισματική πολιτική του εκάστοτε κράτους έχει ως στόχο την τόνωση της οικονομίας ή αποσκοπεί εξειδικευμένα στη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός του. Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα: «Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε σε ποιο από τα δύο αποσκοπεί.»

 

Ενώ η Ιαπωνία επέμεινε ότι δεν περίμενε τις δηλώσεις του γκρουπ του G7 ή του G20 που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα ως απαραίτητα προϋπόθεση για να αλλάξει την πορεία της πολιτικής με οποιονδήποτε τρόπο, ενημέρωση από ανώνυμη πηγή ανέφερε πως οι εν λόγω δηλώσεις είχαν το Τόκιο ως ξεκάθαρο στόχο.

 

Ίσως εκείνο που ενόχλησε τα 7 πιο πλούσια κράτη του κόσμου, ειδικότερα, δεν είναι τόσο η πολιτική της Ιαπωνίας, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, αλλά οι δηλώσεις από ορισμένους Ιάπωνες αξιωματούχους που στόχευσαν την πορεία του γιεν σε συγκεκριμένα επίπεδα.

 

«Η αγορά θα εκλάβει τη δήλωση του γκρουπ των χωρών του G20 ως απόδειξη για ό, τι γινότανε - την ρευστοποίηση, δηλαδή, των θέσεων σε γιεν» δήλωσε ο Νιλ Μέλορ, αναλυτής του τμήματος ξένου συναλλάγματος της Bank of New York Mellon στο Λονδίνο, για να καταλήξει: «Εάν δεν υπάρξει καμία στάση μομφής έναντι της Ιαπωνίας, αυτό θα σημάνει την ενθάρρυνση της χώρας στο να οδεύσει ολοταχώς προς τα πιεστήρια του εγχώριου νομίσματός της.»

 

Επιμέλεια – Μετάφραση : e-FSW

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top