ztrade900x365

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζών”: Πίσω από τη ρητορική των λέξεων

varoufakisΤου Γιάννη Βαρουφάκη (YF)

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2013, το περιοδικό “Texas International Law” διοργάνωσε ένα συνέδριο με θέμα το «Το έθνος-κράτος και οι τράπεζές του». Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, είχαν την καλοσύνη να με προσκαλέσουν για να δώσω μία ομιλία το μεσημέρι, το θέμα της οποίας επέλεξα να είναι η «Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση: Πίσω από τη ρητορική των λέξεων». Εν συντομία, το μήνυμά μου ήταν ότι οι ηγέτες της Ευρώπης συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία σφυρηλάτησης μίας Ένωσης Τραπεζών, που είναι, σύμφωνα με όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς, χωρίς νόημα από την άποψη της οικονομικής θεωρίας, τουλάχιστον στο πλαίσιο της σημερινής κρίσης. Εάν η ευρωζώνη επιβιώσει, θα προκύψει αυτόματα και η Ένωση Τραπεζών. Ωστόσο, οι τρέχουσες κινήσεις προς την Τραπεζική Ένωση αποτελούν μία κυνική προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη δεν θα αποσυνδέσει το τραπεζικό από το δημόσιο χρέος της ως μέρος μίας ορθολογικής προσπάθειας να καταβάλλει και να επιβληθεί της υφιστάμενης κρίσης. Μίας κρίσης που επιδεινώνεται υπό το ευρύτερο περιβάλλον των πιο ήρεμων αγορών κρατικών ομολόγων το οποίο συνίσταται από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά του κ. Ντράγκι (ΟΜΤ). Εν ολίγοις, κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου, προχώρησα στο εξής τρίπτυχο πρόγνωσης για το μέλλον:

1. Δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική Ένωση Τραπεζών, που θα βοηθήσει στην επίλυση της σημερινής κρίσης.

2. Το πρόγραμμα OMT της Ε.Κ.Τ. αν και έχει δημιουργήσει μία «νεκρική» ηρεμία, κάτω από την επιφάνεια η κρίση επιδεινώνεται, κυρίως επειδή επετράπη στη Γερμανία να δώσει τη χαριστική βολή στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο του 2012.

3. Αν το ευρώ πεθάνει, η Ε.Ε. θα ακολουθήσει το παράδειγμά του. Αλλά, εάν επιβιώσει, θα προκύψει μία γνήσια Ένωση Τραπεζών. Τότε όμως θα είναι ανεπιθύμητο και αδύνατο για ένα έθνος να ανήκει στην Ε.Ε., αλλά όχι στην ευρωζώνη. Για το σκοπό αυτό, ο κ. Κάμερον (ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας) έχει δίκιο (το πιθανότερο για τους δικούς του λανθασμένους λόγους): Δεν θα υπάρχει θέση για τη Βρετανία σε μία μελλοντική Ε.Ε μετά την περίοδο κρίσης!

Α. Η τριπλή κρίση της ευρωζώνης:

 • Η Ευρώπη δημιούργησε ένα κοινό νόμισμα το οποίο απέκλεισε όλους τους μηχανισμούς που θα απορροφούσαν τους κραδασμούς ενός σοκ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το σοκ θα έρθει και, όταν έρθει, θα είναι τεράστιο. Τα συστατικά του μέρη ήταν: Να επιμεριστούν επακριβώς και στην εντέλεια τα χρέη, να μην υπάρξει δανειστής έσχατης ανάγκης (Irish PN) και τέλος να μην υπάρξει κανένας μηχανισμός πτώχευσης για τις τράπεζες ή τα κράτη.
 • Όταν ξέσπασε η κρίση, διαπιστώσαμε την αποτυχία της Ευρώπης να φανταστεί εκ των προτέρων και να προνοήσει για τον Αποκεντρωμένο Εξευρωπαϊσμό του χρέους, τις Τραπεζικές Απώλειες και τις Συνολικές Επενδύσεις.

Β. Αφερέγγυες τράπεζες – Πτωχευμένα Κράτη – Φορείς που μπορούν να υπαχθούν: Δύο παραδείγματα

 • Unicredit LTRO (τριετούς διάρκειας προνομιούχα δάνεια διατραπεζικής) – Ελληνικό κράτος – Ε.Κ.Τ. – Έκτακτος Μηχανισμός Χρηματοδότησης (E.L.A.)
 • EFSF-ESM: Αρχή του Τέλεια Αποσυνδεόμενου χρέους και η τοξικότητα των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) – Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Γ. Ο χάρτης της πορείας προς μία κατ’ επίφαση «ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ»

 • Ιούνιος 2012 - Απελπισμένη στάση του Ιταλού Πρωθυπουργού Μόντι
 • Αύγουστος 2012 - Επιστολή Σόιμπλε
 • Δεκέμβριος 2012 – Ανακοινώθηκε η Τραπεζική Ένωση, αντανακλώντας περισσότερο την επιστολή Σόιμπλε παρά τη στάση του Μόντι.

Δ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ

 • Άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που επλήγησαν χωρίς την Ένωση Τραπεζών - τουλάχιστον € 0,5 τρις ($ 1 τρις) απαιτούνται
 • Να αντικατασταθεί το πρόγραμμα ΟΜΤ της Ε.Κ.Τ. με ομόλογα έκδοσης της Ε.Κ.Τ.
 • Ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε να γίνει ο άξονας της ανάπτυξης της Ευρωζώνης
 • Η διαμόρφωση μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου με τις Η.Π.Α., επιτρέποντας ταυτόχρονα στη Βρετανία και σε άλλες χώρες που δεν συμμετέχουν στην ευρωζώνη να εγκαταλείψουν την Ε.Ε.

Επιμέλεια – Μετάφραση : e-FSW

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top