ztrade900x365

“Γυρίζει το πράγμα” ή βρισκόμαστε στα ίδια;

varoufakis

 

 

 

 

 

 

Του Γιάννη Βαρουφάκη*

 

Ένας δημοσιογράφος από την “El Mercurio” της Χιλής, μου έκανε δύο ερωτήσεις:

 

1) Είναι η ευρωζώνη ασφαλής;

2)H Ελλάδα σταθεροποιείται;

 

Παρακάτω είναι οι απαντήσεις που του έδωσα:

 

1) Η επιβίωση της ευρωζώνης έπαψε πλέον να απειλείται;

 

Σίγουρα όχι. Τα σοβαρά σφάλματα του σχεδιασμού της Ευρωζώνης παραμένουν άθικτα. Η υποσχόμενη αποσύνδεση της τραπεζικής κρίσης από την κρίση χρέους έχει εγκαταλειφθεί. Όλες οι κινήσεις προς την αμοιβαιοποίηση του χρέους ή εκείνων των προσπαθειών που στοχεύουν στη σύσταση ενός κεντρικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης έχουν ανασταλεί. Το πρόγραμμα αγοράς των κρατικών ομολόγων από την Ε.Κ.Τ. (OMT) παραμένει στη σφαίρα της φαντασίας και αποτελεί ένα πραγματικό πρόγραμμα - φάντασμα του οποίου η ανακοίνωση -αποτελεσματικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Εν τω μεταξύ, η ύφεση στο κέντρο και η κατάθλιψη στην περιφέρεια της ευρωζώνης κατατρώει την καρδιά της κοινωνικής οικονομίας της Ευρώπης.

 

2) Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται; (θεωρώντας ότι το ασφάλιστρο κινδύνου είναι χαμηλότερο από ό, τι πριν από μερικούς μήνες και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ανεβαίνει)

 

Στην Ελλάδα έχει δοθεί μία παράταση, υπό την έννοια ότι έχει ειπωθεί πως όλη η συζήτηση περί αποπομπής της από την ευρωζώνη έχει τελειώσει - τουλάχιστον για τώρα. Έτσι, ο πανικός που προκλήθηκε από τον κίνδυνο της μετατροπής της συναλλαγματικής ισοτιμίας (για παράδειγμα περιουσιακά στοιχεία αποτιμημένα σε δραχμές) πέρασε και, ως εκ τούτου, το χρηματιστήριο έχει κινηθεί ανοδικά. Ωστόσο, η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για δύο λόγους: Πρώτον, μετά την πρόσφατη εξαγορά του χρέους της χώρας, οι ελληνικές τράπεζες δεν κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (Ο.Ε.Δ.) και, ως εκ τούτου, η αύξηση της αξίας των Ο.Ε.Δ. δεν βοηθά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο παραμικρό. Δεύτερον, καθώς το ελληνικό κράτος δεν εκδίδει νέα ομόλογα, σημαίνει ότι δεν μπορεί να επωφεληθεί από την πτώση των αποδόσεών τους. Οι δικαιούχοι των ομολόγων αυτών είναι μόνο τα hedge funds που αγόρασαν ελληνικά Ο.Ε.Δ. συνολικής αξίας € 35 δις που παραμένουν στο παιχνίδι και διαπραγματεύονται μεταξύ τους για κερδοσκοπικούς λόγους. Εν τω μεταξύ, η κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα συνεχίζει να καταρρέει, με έναν εν υπνώσει τραπεζικό τομέα διασφαλίζοντας μία έλλειψη πιστώσεων, ακόμη και για κερδοφόρες επιχειρήσεις. Η ανεργία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, και η συνολική ζήτηση εξακολουθεί να συρρικνώνεται. Συνοπτικά, η σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ελλάδα είναι σε έντονη αντίθεση με τη συνεχιζόμενη δίνη της κοινωνικής οικονομίας της.

 

* Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Επιμέλεια – Μετάφραση : e-FSW

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top