ztrade900x365

“Τώρα απολαμβάνω τη δουλειά μου”

Του Mark Lowen (Ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα)*

 

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας πιστεύει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τη χώρα του.

 

«Υπάρχει σίγουρα μία αχτίδα ελπίδας · ένα φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ο ίδιος.

 

Καθώς οι μεταρρυθμίσεις επισπεύσθηκαν μέσω ενός τεράστιου πακέτου λιτότητας που ψηφίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους, η Ελλάδα εξασφάλισε ένα πολύ μεγάλο ποσό χρηματικής διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές της.

 

«Η πιθανότητα για την Ελλάδα να αφήσει το ευρώ – γνωστή έκβαση και ως “Grexit” – είναι τώρα πολύ μικρή», δήλωσε στο BBC.

 

«Καταφέραμε να αλλάξουμε την οικονομία. Από τις αγορές, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η κυβέρνηση καταβάλλει τις καθυστερούμενες οφειλές της προς τον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει μία αλλαγή στο πώς μας βλέπει η Ευρώπη. Οπότε όλοι οι βασικοί συντελεστές είναι θετικοί. Είμαστε στα 2/3 της διαδρομής προς το στόχο μας. Επομένως οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν.»

 

Αλλά, λίγοι πραγματικά εδώ στην Ελλάδα όντως ελπίζουν. Η ανεργία είναι τώρα η υψηλότερη στην Ευρώπη καθώς ανέρχεται στο 26,8%. Η έλλειψη στέγης και η φτώχεια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Επιπρόσθετα η ύφεση, η χειρότερη από οποιαδήποτε χώρα στη σύγχρονη ιστορία, διανύει την έκτη συνεχόμενη χρονιά.

 

Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θεωρεί πως οι κακές στιγμές πλησιάζουν στο τέλος τους.

 

«Προς το τελευταίο τρίμηνο του 2013, πρόκειται να έχουμε ανάκαμψη», είπε.

 

Είναι κατηγορηματικός, μάλιστα, ότι η ανάπτυξη θα έρθει το επόμενο έτος, ακόμη και αν η οικονομία το 2013 καταγράψει την προβλεπόμενη ύφεση που υπολογίζεται περίπου στο 4,5%.

 

«Νιώθω σίγουρος, 100% βέβαιος ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα.»

 

Η διαγραφή του ελληνικού χρέους

 

Η Ελλάδα έχει το διόλου αξιοζήλευτο έργο της μείωσης του χρέους της σε βιώσιμο επίπεδο.

 

Συγκεκριμένα ανέρχεται περίπου στο 180% επί του ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά, ενώ ο στόχος είναι να μειωθεί στο 124% επί του ΑΕΠ έως το 2020. Αλλά το Δ.Ν.Τ. έχει πρόσφατα πει ότι η Αθήνα δεν θα το επιτύχει αυτό χωρίς να δεχθεί κάποια άλλη χείρα βοηθείας. Κατόπιν τούτου, ρωτήθηκε ο κ. Στουρνάρας εάν υπάρχει πίεση για διαγραφή του ελληνικού χρέους προς τις χώρες της Ε.Ε.

 

«Θα καλωσόριζα μία μείωση του επιπέδου του χρέους, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό», είπε, με διπλωματικό ύφος, για να συνεχίσει: «Ωστόσο θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις απώλειες για τις άλλες πλευρές.»

 

Όμως, ενώ η Ελλάδα είναι κουρασμένη από τη λιτότητα, η Βόρεια Ευρώπη έχει κουραστεί από το να διασώζει την χώρα αυτή.

 

Οι Γερμανοί φορολογούμενοι αισθάνονται ότι έχουν επωμιστεί αυτό το βάρος της διάσωσης και έτσι οποιαδήποτε περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να καθυστερήσει από τις εγχώριες ευρωπαϊκές πολιτικές, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας ήταν σίγουρος ότι η αναδιάρθρωση θα γίνει.

 

Και τι θα γίνει με το ενδεχόμενο πιο εξοντωτικών περικοπών δαπανών;

 

«Αν εφαρμόσουμε το φετινό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δεν θα υπάρχουν άλλα πακέτα λιτότητας», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας ότι «δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις.»

 

Πρόκειται για μία υπόσχεση την οποία οι Έλληνες έχουν ακούσει και στο παρελθόν, και πολλοί πολίτες δεν πιστεύουν ότι θα τηρηθεί.

 

Ως θλιβερή υπενθύμιση του πόσο θυμωμένοι έχουν νιώσει οι Έλληνες για τα μέτρα λιτότητας που τους έχουν επιβληθεί, είναι το γεγονός ότι υπάρχει μία τρύπα από σφαίρα σε ένα από τα παράθυρα του Υπουργού.

 

Ο πυροβολισμός προήλθε από το δρόμο κατά τη διάρκεια μίας από τις πιο βίαιες διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας μέσα στους τελευταίους μήνες. Ο στόχος ήταν σαφής και ήταν το μισητό, για το λαό, Υπουργείο Οικονομικών.

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει αποφασίσει να διατηρήσει το τζάμι στην ίδια κατάσταση με την τρύπα να φαίνεται, ως μία ανάμνηση του πιο έσχατου – από ό,τι τουλάχιστον ελπίζει - σημείου στο οποίο περιήλθε η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

Όμως, και ο Υπουργός από μόνος του κράτησε και μία επικριτική στάση για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής που επιβλήθηκε στην χώρα του η οποία όμως καθοδηγούνταν από την κρίση.

 

«Η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει υπερβολικές περικοπές, υπερβολικά γρήγορα» εξήγησε «μιλώντας εκ των υστέρων, θα έπρεπε να είχαμε δώσει περισσότερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις στην αρχή. Όμως, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν υπάρχει λόγος να κλαίμε τώρα πάνω από το χυμένο γάλα. Η ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση.»

 

Μία κριτική που συχνά διατυπώνεται εναντίον των πολιτικών της χώρας είναι ότι δεν γνωρίζουν καθόλου τον ανθρώπινο πόνο που προκαλείται από την λιτότητα, αλλά ο Υπουργός απάντησε ότι τον κατανοεί πολύ καλά.

 

«Από τους φίλους μου, τη μητέρα μου, την οικογένειά μου, τους ανθρώπους που μιλάω. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Χωρίς αυτά τα χρήματα διάσωσης, η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός της ευρωζώνης. Και αυτό θα σήμαινε καταστροφή.»

 

Από το “Grexit” στο “Brexit”

 

Αν και πολλοί ήταν εκείνοι που στις αρχές του 2012 ξεκίνησαν να κάνουν προβλέψεις για "Grexit", το 2013 ξεκινάει κάνοντας λόγο για "Brexit" – την πιθανή δηλαδή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση - ειδικότερα μετά την ομιλία του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον την περασμένη εβδομάδα.

 

«Θα ήταν σοβαρό λάθος για τη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ε.Ε.», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός.

 

«Η Βρετανία ανήκει στην Ευρώπη τόσο από την πολιτική και οικονομική όσο και από την πολιτιστική άποψη.»

 

Επομένως, μήπως η Ελλάδα αποδεχθεί τους όρους που θέτει η Βρετανία για επαναδιαπραγμάτευση της συμμετοχής της στην Ε.Ε.;

 

«Όχι», είπε, «Αυτό θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. Όλοι θα ήθελαν να κάνουν το ίδιο. Οπότε αυτό θα σήμαινε το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

 

Έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Γιάννης Στουρνάρας φαινόταν χαλαρός και θετικός. Οι τεράστιες προκλήσεις παραμένουν, η κοινωνική αναταραχή στη χώρα ξεσπάει για άλλη μία φορά και θα υπάρξει τεράστια αντίσταση όταν οι περικοπές των δαπανών αρχίζουν να πονάνε.

 

Παρ’ όλα αυτά είναι πεπεισμένος ότι αυτή η εξουθενωμένη χώρα θα τα καταφέρει.

 

«Τώρα που η Ελλάδα έχει στρίψει τη γωνία, πραγματικά, απολαμβάνω τη δουλειά μου» χαμογέλασε, κοιτάζοντας έξω προς το ελληνικό κοινοβούλιο μέσα από το τζάμι που έχει ακόμα την τρύπα από τη σφαίρα.

 

* Πρόκειται για άρθρο του ανταποκριτή του BBC βασισμένο στη συνέντευξη που του παραχώρησε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στις 29/01/13

 

Επιμέλεια – Μετάφραση : e-FSW

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top