ztrade900x365

Ποιό είναι το νέο “γεράκι” στην ηγεσία του Eurogroup;

Του Carsten Volkery (SP)

 

Ως νέος επικεφαλής του Eurogroup ορίστηκε ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναμένεται να υπηρετήσει το εν λόγω αξίωμα με ένα διαφορετικό στυλ από τον προκάτοχό του Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Ο συγκεκριμένος πολιτικός αν και θεωρείται σκληρός μεταρρυθμιστής, το μήνυμά του για την ενίσχυση της ανάπτυξης είναι πιθανό να γίνει ευπρόσδεκτο από τον ευρωπαϊκό Νότο.

 

Μόλις ακριβώς πριν από μία εβδομάδα και λίγη ώρα πριν έρθει η σειρά του Ντάισελμπλουμ για να κάνει τις πρώτες του δηλώσεις, ο εξερχόμενος προκάτοχός του Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ παρουσιάζεται εμφανώς ευχαριστημένος που έβλεπε τους δημοσιογράφους να έχουν ταλαιπωρηθεί περιμένοντας τις δηλώσεις του. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας μετά από τη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών, ο Γιούνκερ έκανε πρώτα μία εκτενή αναφορά για τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Κατόπιν έδωσε το λόγο στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ο οποίος με τη σειρά του έκανε το ίδιο στον Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του ταμείου δηλαδή διάσωσης του ευρώ.

 

Και οι τρεις ομιλητές συνεχάρησαν τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Ολλανδό Υπουργό Οικονομικών, για την εκλογή του ως διάδοχο στη θέση του Γιούνκερ που έγινε τη Δευτέρα. Στην αρχή ο Ολλανδός γέλασε απλώς ευγενικά καθώς ο Ρεν δυσκολεύτηκε να προφέρει το άγνωστο όνομά του.

 

Όταν ήρθε τελικά η σειρά του να μιλήσει είπε : «Ίσως θα ήταν πιο εύκολο εάν σας έλεγα μόνο λίγα λόγια. Δεν με έχετε ακούσει καθόλου να προβαίνω σε δηλώσεις.» Ο 46χρονος πολιτικός και μέλος του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας (PvdA), ανάλογου εκείνου των Σοσιαλδημοκρατών, είπε στη συνέχεια, ότι είναι μεγάλη τιμή να διαδέχεται τον Γιούνκερ στο αξίωμα αυτό. Ο ίδιος τόνισε ότι το 2013 θα είναι μία αποφασιστική χρονιά για το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα. Προσέθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να γίνει κάτι για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας. Αρκετά συχνά έριχνε και ματιές πριν πει το ο,τιδήποτε στις δηλώσεις του τις οποίες είχε από πριν γράψει ειδικά για αυτό τον λόγο.

 

Η αλλαγή των δύο γενεών το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας ήταν προφανής σε όλους, με τον Γιούνκερ και τον Ντάισελμπλουμ, το παλιό και το νέο δηλαδή καθεστώς, να κάθονται πλάι-πλάι. Ο ένας, αποτελεί έναν βετεράνο πολιτικό της «σκηνής» των Βρυξελλών γεμάτο αυτοπεποίθηση ο οποίος μάλιστα βίωσε τη γέννηση του ευρώ. Έναν άνθρωπο που ο Ρέγκλινγκ επαίνεσε ως «έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αληθινούς Ευρωπαίους». Ο άλλος, είναι ένας άγνωστος νεοφερμένος πολιτικός που το μόνο που έχει καταφέρει, είναι να γίνει Υπουργός Οικονομικών στην πατρίδα του, πριν από τρεις μήνες. Η διαφορά μεταξύ των δύο δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.

 

«Είναι πολύ νεότερός μου» αστειεύτηκε ο Γιούνκερ, συνεχίζοντας: «Φαινόμαστε και όντως έχουμε διαφορετικό στυλ διοίκησης. Όμως, όπως εγώ, έτσι και αυτός είναι Ευρωπαίος εκ πεποιθήσεως».

 

Η διαίρεση Βορρά-Νότου

 

Παρόλα αυτά, η εκλογή του Ντάισελμπλουμ να τεθεί στην ηγεσία του Eurogroup, των συναντήσεων δηλαδή των Υπουργών Οικονομικών των 17 χωρών – μελών του ευρώ, δεν ήταν και ομόφωνη. Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί κατάφερε να ξεπεράσει τις ανησυχίες του, σημειώνοντας ότι Ντάισελμπλουμ ήταν ο μοναδικός και ως εκ τούτου ο καλύτερος υποψήφιος. Ωστόσο, ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος επέλεξε να μην ψηφίσει τον Ολλανδό ομόλογό του.

 

Όταν ρωτήθηκε για την έλλειψη συναίνεσης, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι η εκλογή ήταν «μία εντελώς ομόφωνη απόφαση», προσθέτοντας ότι ο Ντε Γκίντος δεν έδωσε καμία εξήγηση για το γεγονός ότι δεν ψήφισε. Παρ’ όλα αυτά μετέφερε την ελπίδα του Ισπανού ομολόγου του να μπορέσουν και να δουλέψουν καλά από κοινού.

 

Ο λόγος για αυτές τις αμφιβολίες μπορεί να βρεθεί στη διάσπαση Βορρά-Νότου της ευρωζώνης. Οι χώρες – μέλη της κοινής νομισματικής ζώνης της Μεσογείου είναι δυσαρεστημένες για το ότι σχεδόν όλα τα βασικά αξιώματα και οι θέσεις της ευρωζώνης κατέχονται από χώρες - εταίρους όπου οι οικονομίες τους απολαμβάνουν βαθμό «ΑΑΑ» από τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, του οποίου τα αποθεματικά ανέρχονται σε € 700 δις, διευθύνεται από τον Ρέγκλινγκ, έναν Γερμανό. Ο Τόμας Βάισερ της Αυστρίας, ηγείται της ομάδας του Euro Working Group. Ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων ο Ρεν είναι από τη Φινλανδία. Και τώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup είναι Ολλανδός.

 

Η μόνη εξαίρεση είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της οποίας ο Πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, είναι από την Ιταλία. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να αλλάξει την ευρέως διαδεδομένη εντύπωση ότι οι εθνικές οικονομίες με βαθμό «ΑΑΑ» προεξαρχούσης της Γερμανίας καθορίζουν την πολιτική της ευρωζώνης. Ούτε έτσι θα έπρεπε να είναι. Ούτως ή άλλως το Βερολίνο επέμεινε ότι ο διάδοχος του Γιούνκερ θα πρέπει να προέρχεται από χώρα με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση. Ο Ντάισελμπλουμ ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας μεταρρυθμιστής και «γεράκι» επί των δημοσιονομικών θεμάτων στο εσωτερικό της χώρας του, φάνηκε ότι ταίριαζε καλά σε αυτό το προφίλ διαδόχου.

 

«Η αλληλεγγύη βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μου»

 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ίδιος, ωστόσο, είναι μεγάλες. Όπως ο προκάτοχός του Γιούνκερ, έτσι και ο ίδιος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία εντυπωσιακά λεπτή ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών συμφερόντων των μελών της ζώνης του ευρώ. Κινούμενος προς αυτή την κατεύθυνση ακολούθησε τα πρώτα διπλωματικά βήματα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, τασσόμενος εναντίον της διαίρεσης της ευρωζώνης μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη βαθμολογία και εκείνων με τη χαμηλότερη ή καθόλου. Απαντώντας σε ερώτηση ενός Ιταλού δημοσιογράφου, θύμισε σε όλους ότι ο ίδιος είναι Σοσιαλδημοκράτης λέγοντας: «Η αλληλεγγύη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων μου».

 

Ακόμα και η ίδια η δήλωσή του ότι θα πράξει περισσότερα για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία χειρονομία καλής θελήσεως προς τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες που παλεύουν μεσούσης της κρίσης χαρακτηριζόμενες από φτωχές οικονομίες. Αλλά αμέσως μετά πρόσθεσε ότι θεωρεί πως τα υγιή δημόσια οικονομικά αποτελούν προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ήταν απλά η πρώτη από τις πολλές (πράγματι) προσπάθειες στο μέλλον εξισορρόπησης ανάμεσα στα αιτήματα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ για ανάπτυξη και την προτίμηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για δημοσιονομική πειθαρχία.

 

Παρόλα αυτά, φαίνεται απίθανο, δεδομένης της έλλειψης εμπειρίας σε σχέση με τον Γιούνκερ ότι θα διαδραματίσει τόσο μεγάλο ρόλο στην ευρωπαϊκή σκηνή, όπως ο προκάτοχός του. Ο Γιούνκερ είχε επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι, ως Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ήταν πάντα παρών στις συνεδριάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ε.Ε.

 

Από την άλλη ο Ντάισελμπλουμ έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Είναι συνεσταλμένος και γενικά «μαζεμένος». Σε αντίθεση με τον φλύαρο Γιούνκερ, ο οποίος κατά καιρούς επηρέαζε τις αγορές σε διαφορετικές κατευθύνσεις με άκαιρες δηλώσεις, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών φαίνεται να έχει έναν μεγάλο βαθμό αυτοπειθαρχίας. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που το αξιοποίησε καλά το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας καθώς απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πακέτο διάσωσης της Κύπρου και τη χρηματική ενίσχυση των τραπεζών της Ιρλανδίας.

 

Επίσης, δεν θα σχολιάσω το αν η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή, πρόσθεσε ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, ρίχνοντας και μία σχετική «σπόντα» στον προκάτοχό του Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

 

Επιμέλεια – Μετάφραση : e-FSW

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top