ztrade900x365

Με «νομισματικό πόλεμο» απειλεί η υποτίμηση του γιεν

Ο νέος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας είχε προαναγγείλει από την πρώτη ημέρα της θητείας του μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και τη στροφή της νομισματικής πολιτικής προς την - αμερικανικής έμπνευσης - «ποσοτική χαλάρωση». Ο Σίνζο Αμπε κράτησε την υπόσχεσή του και την περασμένη Κυριακή άναψε πράγματι το πράσινο φως για «την υιοθέτηση τολμηρών μέτρων νομισματικής πολιτικής».

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έλαβε το μήνυμα και υποσχέθηκε χθες την ενεργοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση του «ανεκτού ορίου» του πληθωρισμού από το 1% στο 2% προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της οικονομίας, ο αποπληθωρισμός.

«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σηματοδοτεί μια ''αλλαγή καθεστώτος'' ως προς τη μακροοικονομική πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιάπωνας Πρωθυπουργός.
Η μεγαλύτερη ανοχή ως προς το επίπεδο του τιμάριθμου είναι το ένα μόνο από τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της η Κεντρική Τράπεζα, η οποία όμως έχει σκοπό να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία νομισματικής παρέμβασης.
Ετσι η τράπεζα θα εγκαινιάσει σύντομα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε βάθος διετίας.
Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» το βασικό επιτόκιο του γιεν θα πρέπει να παραμείνει για πολύ καιρό σε μηδενικά επίπεδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανόδου των τιμών.
Στην πραγματικότητα το Τόκιο δείχνει αποφασισμένο να σπρώξει το νόμισμα σε μια ελεγχόμενη πτώση προκειμένου να δοθεί τέλος στη χαμηλή κατανάλωση αλλά και στη στασιμότητα των επενδύσεων.
Ασφαλώς η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ένα υποτιμημένο γιεν δίνει ώθηση στις εξαγωγές, όμως ο Αμπε φαίνεται αποφασισμένος να «θυσιάσει» το (ήδη ελλειμματικό) εμπορικό ισοζύγιο προς όφελος της εκ των έσω αναθέρμανσης της οικονομίας.
Αλλωστε η νομισματική χαλάρωση είναι μέρος του συνολικού προγράμματος τόνωσης της οικονομίας.
Το βαρύ όπλο σε αυτή τη μάχη είναι το θηριώδες πακέτο των 10,3 τρισ. γιεν (87 δισ. ευρώ) που θα δοθούν μέσω δημοσίων επενδύσεων ή δανεισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Δολάριο και ευρώ. Αν όμως όλα αυτά ηχούν ευχάριστα στα αυτιά των συμπατριωτών του Αμπε, δεν ισχύει το ίδιο και για τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς ή ακόμη και τους Κινέζους.
Διότι όσο η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωνε τη νέα νομισματική πολιτική τόσο το ευρώ και το δολάριο συνέχιζαν την κούρσα ανόδου που ακολουθούν εδώ και έναν χρόνο έναντι του γιεν.
Τις προηγούμενες ημέρες το ευρωπαϊκό νόμισμα άγγιξε για πρώτη φορά τους τελευταίους 18 μήνες το επίπεδο των 120 γιεν, ενώ το δολάριο κυμάνθηκε επίσης στα επίπεδα-ρεκόρ των 90 γιεν.
Οι φόβοι αυτοί αντικατοπτρίζονται σε δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών όπως ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν της ΕΚΤ, ο οποίος επέσεισε τον κίνδυνο «νομισματικού πολέμου» μέσω επιθετικών υποτιμήσεων από τις κεντρικές τράπεζες.
Ο ίδιος έριξε το ανάθεμα στον «κρατικό παρεμβατισμό» που αλλοιώνει τον συναλλαγματικό ανταγωνισμό και κάλεσε τις κυβερνήσεις να σεβαστούν την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών.
Αλλωστε, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει δείξει έως σήμερα ότι τείνει ευήκοον ους στις πιέσεις των Βρυξελλών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μέσω «ανορθόδοξων μέτρων», όπως η αγορά ομολόγων.
Πηγή: tanea.gr
Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top