ztrade900x365

Επενδύστε ανεπιφύλακτα στο ευρώ συστήνουν Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morgan Stanley, HSBC

Με μοναδική την Barclays Capital, η οποία συστήνει επιφυλακτικότητα και μέτρο στην έκθεση των επενδυτών στο ευρώ, τέσσερις επενδυτικοί οίκοι, η Bank of America Merrill Lynch, η Goldman Sachs, Morgan Stanley και η HSBC συστήνουν ανεπιφύλακτα το ευρωπαϊκό νόμισμα, εφιστώντας όμως την προσοχή για την επίδραση των γερμανικών εκλογών.

Να διατηρήσουν τη bullish στάση τους απέναντι στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, προτρέπει τους επενδυτές η Bank of America Merrill Lynch, ακολουθώντας έτσι την τάση άλλων μεγάλων επεδυτικών οίκων που δηλώνουν «ταύροι» για το ευρώ και το 2013.
Πιο συγκεκριμένα, η Bank of America Merrill Lynch, εκτιμά ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί κάτω από τα 1,30 δολ. τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Για αυτό το λόγο, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος συμβουλεύει τους πελάτες της να παραμείνουν bullish στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου σε αυτό το επίπεδο, με στόχο τα 1,3309 δολ, πριν το ευρώ ενισχυθεί στα 1,3388 και στη συνέχεια στα 1,3487/1,3603.
Όσον αφορά την ισοτιμία ευρώ/στερλίνας, η Bank of America Merrill Lynch, εκτιμά ότι η αδυναμία παραμένει σε φάση διόρθωσης έναντι της 6μηνης γραμμής στήριξης, στα 0,8071.
Συνέχεια στο θετικό momentum για το ευρώ βλέπει και η Morgan Stanley στο α΄τρίμηνο του 2013, όπου το κοινό νόμισμα αναμένεται να φτάσει τα 1,34 δολ. Προειδοποιεί ωστόσο ότι η επιδείνωση του outlook για την ανάπτυξη στις χώρες του πυρήνα της Ευρώπης, θα το οδηγήσει πίσω στα 1,20 δολάρια έως το τέλος του έτους.
«Παρά την επιδείνωση της οικονομικής εικόνας στην Ευρώπη, με την επιβράδυνση της ανάπτυξης να επηρεάζει και τις χώρες του πυρήνα, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτέλεσε αποτελεσματικό ανάχωμα στον περιορισμό του risk premium, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καν ενεργοποιηθεί», σχολιάζουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου.
Το εύρος της επίδρασης που ασκεί το ΟΜΤ αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πολιτικής αναταραχής στην Ιταλία. Παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκε μια διεύρυνση στις αποδόσεις των ομολόγων, το ευρώ διατήρησε την τάση ανάκαμψης.
Η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στους κινδύνους των χρηματαγορών και στη διαχείριση τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ωστόσο, μόλις ολοκληρωθεί η θετική επίδραση από το ΟΜΤ, οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι το ευρώ θα εκτεθεί στα θεμελιώδη και θα υποχωρήσει στα 1,20 δολάρια έως το τέλος του 2013.
Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει και τη σχέση του ευρώ με τις αγορές ομολόγων, οι οποίες στηρίζονται στη νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα, με το κοινό νόμισμα να είναι ευάλωτο στην επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης στις χώρες του πυρήνα της Ευρώπης, ξεκαθαρίζουν οι αναλυτές.
Δυναμική ψήφο εμπιστοσύνης στο ευρώ εντός του 2013 έδωσε και ο Jim O'Neill, εκ των κορυφαίων αναλυτών της Goldman Sachs. Αλλά όπως εξήγησε, η ψήφος εμπιστοσύνης αυτή δεν θα δοθεί ακόμη, αλλά το φθινόπωρο του 2013, αμέσως μετά τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία. "Αμέσως μόλις η Ευρώπη αφήσει πίσω της τις γερμανικές εκλογές, οι επενδυτές θα στηρίξουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό την πορεία του ενιαίου νομίσματος, δημιουργώντας τα εχέγγυα για μια πραγματική bull market", εξηγεί χαρακτηριστικά ο ισχυρός άντρας της Goldman Sachs.
"Από τον Αύγουστο του 2012, οι ΗΠΑ είχαν το εξής περίεργο πλεονέκτημα - Η ευρωπαϊκή κρίση ολοένα και επιδεινωνόταν, γεγονός που οδηγούσε τους επενδυτές μακριά από την Ευρώπη και κοντά στις ΗΠΑ", επισημαίνει ο O'Neill και εξηγεί: Οι επενδυτές δεν μπορούσαν να διαχειριστούν ταυτόχρονα δύο μεγάλα διλήμματα... "Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που θεωρούν πως η Ευρώπη πλέον βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι εμφανίζεται πλέον και πιο ελκυστική για επενδύσεις. Η τάση αυτή θα ενισχυθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα", τονίζει επίσης.
Ακόμη πιο τολμηρή για το ευρώ, δηλώνει η HSBC, η οποία προβλέπει εκτόξευση του ευρώ στα 1,40 δολάρια το 2013, καθώς η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα γίνει πιο επιθετική  και θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια σε ορίζοντας 12μήνου.
Από την άλλη, πτώση αναμένουν για το ευρώ το 2013 οι αναλυτές της Barclays Capital, με τη νομισματική πολιτική να αποτελεί το κύριο παράγονται που θα επηρεάσει την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.
Η Barclays Capital εκτιμά ότι η αναπτυξιακή απόδοση στις ΗΠΑ θα είναι καλύτερη έναντι της ευρωζώνης, ωστόσο και η νομισματική της πολιτική θα παραμείνει πιο επιθετική, τουλάχιστον στο α΄τρίμηνο του 2013, ασκώντας περαιτέρω πίεση στην ισοτιμία σε ορίζοντα τριμήνου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αργά ή γρήγορα θα αναζητήσει τρόπους «χαλάρωσης» των χρηματοοικονομικών όρων», σε ευθυγράμμιση με το στόχο για τον πληθωρισμό, οδηγώντας το ευρώ χαμηλότερα.
«Εκτιμούμε ότι το timing είναι δύσκολο να προβλεφθεί, ωστόσο οι κινήσεις της ΕΚΤ αναμένονται σε ορίζοντα τριμήνου. Η Barclays προτρέπει τους πελάτες της να τοποθετηθούν bearish απέναντι στο ευρώ, με το στόχο στα 1,22 δολ. έως το τέλος του 2013.

Πηγή: www.bankingnews.gr
Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top