ztrade900x365

Πόσο αισιόδοξες είναι οι αγορές;

Της Dhara Ranasinghe (YF)

Καθώς οι επενδυτές ωθούν τις μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία επενδυτικού ρίσκου σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών, ένα ερώτημα που προβάλλεται από τους αναλυτές είναι εάν οι αισιόδοξες αγορές είναι πράγματι όσο αισιόδοξες δείχνουν.

Ο Lim Say Boon, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της DBS Private Bank στη Σιγκαπούρη, λέει, ότι ενώ οι αγορές είναι πιθανόν να μην αποτιμούν τα μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που θα προκύψουν, όπως τα τεράστια επίπεδα χρέους σε πολλές μεγάλες οικονομίες, η απότομη και ταχεία άνοδος των μετοχών τη φετινή χρονιά δεν αντικατοπτρίζει ότι έχουν επιτύχει (οι αγορές) αυτό που θέλουν.

Αντ 'αυτού, το ανοδικό ράλι εκείνων των στοιχείων ενεργητικού που ενέχουν κίνδυνο, δείχνει πως οι επενδυτές κάνουν τελικά ένα βήμα πίσω από τα υψηλά επίπεδα του φόβου και του άγχους που τους είχε κυριεύσει. Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, οι μετοχές στις Η.Π.Α. και στην Ασία συσπειρώθηκαν πάνω από 6%, ενώ οι αντίστοιχες στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 4%, καθώς οι δημοσιονομικοί φόβοι στις Η.Π.Α. υποχωρούν και οι ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας δίνουν τη θέση τους σε μία πιο φωτεινή προοπτική για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Από τα μέσα του περασμένου έτους αντιμετωπίζαμε μία διαφορετική κατάσταση όταν οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων είχαν αυξηθεί και οι ανησυχίες για την διάλυση της ζώνης του ευρώ πυροδότησαν μία απότομη πτώση του κοινού νομίσματος στην περιοχή και των μετοχικών αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Εκείνο που οι πελάτες θέλουν να γνωρίζουν είναι πώς θα βγάλουν τα περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», δήλωσε ο Say Boon, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι αγορές είναι ικανοποιημένες.

«Ο φόβος απομακρύνεται και οι αγορές έχουν ολοένα και περισσότερο κουραστεί από το να είναι φοβισμένες. Καθώς το risk premium των κινητών αξιών μειώνεται, οι μετοχές είναι πιθανό να είναι η καλύτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων ως επενδυτική επιλογή για το 2013», πρόσθεσε, παίρνοντας θέση σύστασης «buy» για τις μετοχές και τα commodities, ενώ για τα ομόλογα δήλωσε στάση «neutral».

Αν και η οικονομική ανάπτυξη σε πολλά μέρη του κόσμου εξακολουθεί να είναι αδύναμη, ειδικά στη ζώνη του ευρώ, όπου η ανεργία βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό του 11,8%, σύμφωνα με τους αναλυτές, η αλλαγή του κλίματος στις αγορές σηματοδοτεί την έναρξη της ανάκαμψης από τα υψηλά επίπεδα του φόβου της προηγούμενης χρονιάς.

«Το θέμα δεν είναι να μην υπάρχει καθόλου ανησυχία, αλλά να υπάρχει λιγότερη ανησυχία», δήλωσε ο Stanley Szeto, μέλος του Young Presidents Organization ο οποίος πρόσφατα ανέφερε πως ο δείκτης εμπιστοσύνης μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ασία αυξήθηκε στις 64,3 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 60 που ήταν τον Οκτώβριο.

«Τα προβλήματα με την ευρωζώνη φαίνεται να έχουν υποχωρήσει ... Στην Κίνα, έγινε λόγος για μία απότομη επιβράδυνση, αλλά τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί», είπε.

Σύμφωνα με τον Say Boon, το Intrade, ένα φόρουμ που επιτρέπει στους κερδοσκόπους να βάζουν διάφορα στοιχήματα τα οποία ποικίλουν από τον τομέα της διασκέδασης μέχρι και την έκβαση των πολιτικών εκλογών, για τις πιθανότητες διάλυσης της ευρωζώνης δίνει ένα ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 16% ενώ πέρυσι το ίδιο στοίχημα ανέρχονταν στο 60%.

«Την περασμένη εβδομάδα, αγοράσαμε δολάρια έναντι του ευρώ, επειδή πιστεύαμε ότι οι αγορές είχαν εφησυχάσει πολύ σχετικά με τους κινδύνους στη ζώνη του ευρώ. Επίσης έχουμε κάποιους επερχόμενους κινδύνους να προέρχονται από την Ισπανία και την Ιταλία» είπε ο Philippe Uzan, επικεφαλής επενδύσεων της Edmondde Rothschild Asset Management, αναφερόμενος σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς στην Ισπανία και στις επικείμενες εκλογές στην Ιταλία, συνεχίζοντας: «(Αλλά) εγώ δεν πιστεύω ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, όπως έγινε πέρυσι.»

Ο Uzan πρόσθεσε: «Η κύρια διαφορά μεταξύ της προηγούμενης και της φετινής χρονιάς είναι ότι το περασμένο έτος θα μπορούσε να συμβεί μία αξιοπρεπής απόδοση από τα ομόλογα. Φέτος, η απόδοση αυτή θα προέλθει από τις μετοχές. Αν και δεν θεωρώ ότι θα είναι μία σπουδαία χρονιά, νομίζω ότι για την πορεία των μετοχών θα είναι.»

Επιμέλεια – Μετάφραση : e-FSW

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top