ztrade900x365

Οι τέσσερις «καυτοί» φάκελοι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Οι τέσσερις «καυτοί» φάκελοι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Τέσσερις «καυτούς» φακέλους καλείται να συζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, το τεχνικό κλιμάκιο της οποίας φτάνει στις 25 Φεβρουαρίου ενώ στις 3 Μαρτίου θα έρθουν και οι επικεφαλής. Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να πείσει τους τροικανούς για ρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν και αφορούν κυρίως τα «κόκκινα« δάνεια, τη δυνατότητα εξόφλησης οφειλών σε πολλές δόσεις καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Συγκεκριμένα, τα κρίσιμα ζητήματα που πέφτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι:

1. Το σχέδιο για ενιαία ρύθμιση εξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φθάνουν τα 11,5 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο υπερβαίνουν τα 56 δισ. ευρώ. Οι βασικοί άξονες της ρύθμισης προς τα ταμεία θα οριστικοποιηθούν την Τετάρτη και θα «κλειδώσουν» όταν έρθει η τρόικα, καθώς υπάρχουν ενστάσεις για τον αριθμό των δόσεων. Η ρύθμιση προβλέπει:

* Η κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 με απαραίτητη προϋπόθεση την καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1η Ιανουαρίου 2013.

* Μεγαλύτερο αριθμό δόσεων με τους διοικητές των ταμείων να έχουν καταθέσει πρόταση για 60 δόσεις, ενώ η τρόικα από την πλευρά της έβαζε ως όριο τις 36.

* Για το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει ζητηθεί να καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες εισφορές (εκκρεμεί η έγκριση από την τρόικα).

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να μπουν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει -σύμφωνα με την τρόικα- να παρουσιάσουν αναλυτικά στοιχεία. Συγκεκριμένα για οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ θα πρέπει να παρουσιάζονται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, για οφειλές από 50.000 μέχρι 100.000 θα πρέπει να κατατίθεται χρηματοοικονομικός οικονομικός χάρτης (που αν δεν τηρηθεί θα διευκολύνει τη διαδικασία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης) και για οφειλές πάνω από 100.000 θα απαιτούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία τα οποία θα πιστοποιούνται από τρίτους.

Την έγκριση της τρόικας αναμένει και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο η οποία θα είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του κάθε φορολογούμενου. Οι οφειλέτες ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, θα καθορίζουν οι ίδιοι ηλεκτρονικά τον αριθμό των δόσεων και τη μηνιαία καταβολή οφειλής στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν. Στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις για ελάχιστη μηνιαία δόση ακόμη και μικρότερη των 100 ευρώ, αλλά και προσαρμογή των δόσεων ανάλογα με τις δυνατότητες του οφειλέτη στη διάρκεια του έτους.

2. Την πρόταση για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 19%. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να αναδείξει τη δημοσιονομική αναποτελεσματικότητα του μέτρου. Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, συνέβαλε στην κάθετη πτώση της κατανάλωσης, στη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου, στην αύξηση των «λουκέτων» και στη μείωση των εισπράξεων από ΦΠΑ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν κλείσει πάνω από 4.500 καταστήματα, ενώ έχουν χαθεί περισσότερες από 35.000 θέσεις εργασίας.

Μία άλλη διάσταση, που αναγνωρίζουν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι πως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αύξησε την παραβατικότητα με μη έκδοση αποδείξεων την ώρα που ο μηχανισμός πάταξης της φοροδιαφυγής παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Χ. Θεοχάρης, το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να καλύψει το κόστος διενέργειας των φορολογικών ελέγχων. Μιλώντας την περασμένη Παρασκευή σε εκδήλωση για τη φοροδιαφυγή τόνισε χαρακτηριστικά «Έχουμε προβλήματα με τις αποζημιώσεις των εξόδων. Οι άνθρωποι, που πάνε και κάνουν έλεγχο σε μια πόλη, δεν μπορεί να μετράνε ευρώ προς ευρώ για να δουν πόση είναι η αποζημίωση και το ξενοδοχείο και άλλα έξοδα».

3. Το σχέδιο για την επιβολή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την επιβολή του νέου φόρου στα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια και αναζητούν τη χρυσή τομή ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν υψηλότερα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων και να διορθωθούν φορολογικές στρεβλώσεις που «έφεραν» υπέρμετρη επιβάρυνση στους μικροιδιοκτήτες. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή μεταφέρεται τώρα για τις αρχές Ιουνίου. Από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίσουν ότι σε κάθε περίπτωση ο νέος φόρος στα ακίνητα θα επιβληθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Παράλληλα μέχρι το τέλος το μήνα αναμένεται να παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα της ειδικής ομάδας εργασίας για το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες.

4. Το σχέδιο για επαναπατρισμό κεφαλαίων με την παροχή κινήτρων. Το υπουργείο Οικονομικών απορρίπτοντας κάθε πρόταση για «φορολογική αμνηστία» εξετάζει πρόταση που θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό που δεν είχαν φορολογηθεί να τα επαναπατρίσουν με κίνητρο την έκπτωση φόρου.

Πηγή: imerisia.gr

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΕΛΤΙΑ S/R

 

ethniki

Go to top